Farklı branşlardaki 12-16 yaş grubu sporcuların vücut bileşimlerinin karşılaştırılması
Comparison of body composition of the 12-16 age group athletes in different team sport branches
- Tez No: 377975
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Spor, Health Care Management, Sports
- Anahtar Kelimeler: Body composition, Boxing, Taekwoando, Karate, Judo, Bioelectric Impedence Analyses
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı farklı branşlardaki 12-16 yaş grubu sporcuların vücut bileşimlerinin incelenmesi ve bu değerleri birbirleriyle karşılaştırmaktır. Araştırmamıza Trabzon il sınırları içinde profesyonel ve amatör takımlarında oynayan boks, tekvando, karate ve judo ile uğraşan 66 erkek, 29 kız sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden sporcuların yaş, boy, vücut ağırlığı, beden kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi, yağ (kg), yağsız vücut kütlesi, sıvı (kg) değerleri ölçülmüştür. Araştırmamızda ölçümler sonucunda cinsiyete göre vücut bileşenleri incelendiğinde; bayan sporcuların yağ (kg) ve yağ yüzdelerinin daha yüksek olduğu ve cinsiyetle yağ (kg) ve yağ yüzdeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir (U= 686,500, p= 0.029; U=411.500, p= 0.000).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine and compare these values with each other body composition of the 12-16 age group athletes in different team sport branches. Our research participated the study as a volunteer which are boxing, taekwondo, karate and judo dealing with and professional and amateur teams playing total 66 male and 29 female athletes in the province of Trabzon. Athletes who agreed to participate were measured age, height, weight, body mass index, body fat percentage, fat (kg), lean body mass, liquid (kg) in this study. Significant differences were found between fat (kg) and with in female athletes. Significant differences were found between gender and with fat percentage (U= 686,500, p= 0.029; U=411.500, p= 0.000). Fat percentages were found to be higher in athlete engaged karate. Significant differences were found between branches with fat percentage in athletes (KW=13.218 P=0.004). As a result of this research findings and as a literature it can be said that structure of body has to be appropriate with the engaged sports branch.