2 cm'den küçük böbrek taşlarında perkütan nefrolitotomi ve retrograd intrarenal cerrahinin etkinliği
Efficacy of percutaneous nephrolithotripsy and retrograde intrarenal surgery in the management of renal stones smaller than 2 cm in diameter
  1. Tez No: 377978
  2. Yazar: FATİH BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek taşı, Perkütan Nefrolitotomi, Retrograt İntrarenal Cerrahi, Rezidü Taş, Etkinlik, Renal calculi, percutaneous nephrolithotomy, Retrograde Intrarenal Surgery, Residue Stone, Efficacy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: 2 cm'den küçük böbrek taşlarında RIRC ve PCNL'nin etkinlikleri karşılaştırılarak klinik açıdan en uygun tedavinin bulunması amaçlanmıştır. Yöntem ve gereçler: 2 cm'den küçük böbrek taşı olan 110 hasta çalışmaya alınmıştır. 55 hastaya Perkütan Nefrolitotomi ve 55 hastaya Retrograd İntrarenal Cerrahi işlemi uygulanmıştır. İşlemler esnasında operasyon süreleri, intra op kullanılan mayi miktarı, kan tranfüzyon gereksinimi, intra op skopi kullanımı süresi kayıt edildi. İşlemler sonrasında post op hemoglobin, üre ve kreatinin düzey değişikliği, hastanede kalış süreleri kayıt edildi. Operasyondan 3 ay sonra BT ile böbrekte rezidü taş varlığı değerlendirildi. Sonuçlar: RIRC ve PCNL işlemlerinde; operasyon süreleri PCNL'de istatistiksel anlamlı kısa, intra op kullanılan mayi miktarı PCNL'de anlamlı yüksek, intra op skopi kullanımı süresi, sonda alınma zamanı ve hastanede kalış süresi PCNL'de anlamlı olarak daha uzundu. PCNL grubunda post op hemoglobin düzeyinde istatistiksel anlamlı olarak daha fazla azalma görüldü. Üre ve kreatinin değerlerinde anlamlı iki operasyon karşılaştırıldığında anlamlı farklılık görülmedi. PCNL grubunda operasyon öncesine göre üre düzeyinde anlamlı azalma görüldü. Rezidü taş varlığında her iki operasyonda anlamlı fark görülmedi. Sadece orta kalikste 100-200 mm2 boyutuna sahip taşlar içerisinde ise PCNL grubuna göre RIRC grubunda rezidü taş görülme sıklığı istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti. İntra op kan tranfüzyon gereksinimi PCNL'de 3 vaka için gereksinim oldu. RIRC'da kan transfüzyonu yapılmadı. Tartışma: Rezidü taş açısından iki operasyonda da sonuçlar benzerdi. Fakat Retrograt İntrarenal Cerrahi işlemi sonrasında operasyonda takılan double j stentin alınması gerekliliği ve hastaların kırılan parçaları düşürerek ara ara ağrı ifade etmeleri nedeniyle Perkütan Nefrolitotomi operasyonunun hasta ve cerrah için daha yüz güldürücü olduğu görüldü. Ancak PCNL'de kullanılan mayi miktarının ve kanama ihtimalinin fazla olabileceği de unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Kidney stones smaller than 2 cm in comparing the effectiveness of RIRC and PCNL the presence of clinically optimal treatment intended. Material and Methods: 110 patients with kidney stones smaller than 2 cm were included in the study. Percutaneous nephrolithotomy in 55 patients and 55 patients with retrograde intrarenal surgery procedure has been applied. During the processing operation time, the amount of irrigation fluid used intraoperatively, blood transfusion requirement, use time intraoperative fluoroscopy is registered. After processing post op hemoglobin, urea and creatinine levels changes, length of hospital stay were recorded. After 3 months, the presence of residual stone in the kidney by CT were evaluated. Results: RIRC and PCNL procedures; operation time PCNL statistically significantly shorter, intra-op used mai amount PCNL significantly higher in intra-op fluoroscopy usage time, end time of receipt and hospital length of stay PCNL significantly more tall. In the PCNL group, post op statistically significantly greater reduction in hemoglobin levels was observed. Urea and creatinine levels did not differ significantly compared to the two operations. In the PCNL group compared to before the operation showed a significant decrease in urea levels. In the presence of residual stones were not significantly different in the two operations. Only in the middle calyx stones with 100-200 mm² insize compared to the PCNL group RIRC incidence of residual stone was statistically significantly higher. Intra operative blood transfusion requirement was the requirement for three cases in PCNL. RIRC blood transfusion wasn't done. Discussion: Residue stone results were similar in the two operations. However, retrograde intrarenal surgery after the process operation fitted double J stent for taking patients' broken parts lowering intermittent pain expression due to the percutaneous nephrolithotomy operation the patient and the surgeon more gratifying was observed. However, should not be forgotten the amount of irrigation fluid used and chance of bleeding that it may be more in PCNL.