Giydirme cephe sistemleri ankraj elemanlarının deprem etkisi altında davranışlarının irdelenmesi
Investigation of curtain wall systems anchor elements' behaviour under earthquake effect
  1. Tez No: 378339
  2. Yazar: ÖZGÜN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN FAHJAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giydirme Cephe Sistemleri Ankraj Elemanları, Zaman Tanım Alanında Deprem Analizi, Giydirme Cephe Deprem Performansı Tasarım Şartnameleri, Curtain Wall Systems Anchor Elements, Time History Earthquake Analysis, Curtain Wall Systems' Design Codes about Earthquake Performance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deprem ve Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Geçmiş depremler göstermiştir ki, günümüzde kullanımı gittikçe artan giydirme cephe sistemlerinin yanlış tasarlanması insan hayatını ciddi anlamda tehlikeye sokmaktadır. Bu tez kapsamında, bu kadar çok kullanılan bir sistemin doğru tasarlanmasının önemi vurgulanmış ve giydirme cephe sistemi ankraj elemanlarının deprem performanslarının incelenmesi hedeflenmiştir. Bu tez çalışmasında, 30 katlı düzenli bir betonarme yapı dikkate alınmış ve bu yapı için iki farklı model oluşturulmuştur. Birinci modelde, giydirme cephe sistemi ölü yük olarak bina dış çerçevesine etki ettirilmiştir. İkinci modelde ise, giydirme cephe sistemi ve ankraj elemanları da modellenmiş ve bu detaylı modelden elde edilen sonuçlar gerçeğe en yakın sonuçlar olarak kabul edilmiştir. Bu sonuçlarla ve birbirleri ile karşılaştırılan şartnameler: Türk Deprem Yönetmeliği [TDY, 2007], İstanbul Yüksek Yapılar Deprem Yönetmeliği [İYYDY, 2008], Federal Emergency Management Agency [FEMA, 2003] ve European Standard [EUROCODE, 2004]. Bu çalışmada, İYYDY'de yer alan zaman tanım alanında analiz ve deprem spektrumu analiz yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara bakıldığında, giydirme cephe sistemi ankraj elemanlarına tasarım aşamasında etki ettirilmesi gereken sismik kuvvet için, detaylı (tam) modelden elde edilen gerçeğe en yakın sonuçlara en fazla yaklaşan şartname İYYDY'dir. Ancak, bu sonuçlar gerçeğe en yakın sonuçlardan daha küçük değerlere sahip olduğundan güvenli olmayan bölgede yer almaktadır. Güvenli bölgede kalarak, gerçeğe en yakın sonuçlara en fazla yaklaşan şartname ise TDY'dir. Yine güvenli bölgede kalarak, gerçeğe en uzak değerlere sahip şartname ise FEMA'dır. Bu gerçeğe en yakın değerlere güvenli bölgede kalarak, İYYDY Şartnamesi en fazla 25. ve 30. katlar arasında %70 oranında yaklaşmış, EUROCODE Şartnamesi ise hemen hemen bütün katlarda yaklaşık %50 oranında yaklaşabilmiştir. Bu sonuçlar göstermiştir ki, giydirme cephe sistemleri ankraj elemanlarına tasarım aşamasında etki ettirilmesi gereken sismik kuvvet için en iyi önermeyi yapan şartname TDY'dir.
Özet (Çeviri)
Past earthquakes have shown that wrong design of the curtain wall systems, which have increasing use day by day, seriously endangers human life. In this thesis, importance of correct design of such a system widely used is emphasized, and investigation of the curtain wall systems anchor elements' earthquake performances is aimed. In this thesis, a regular 30-storey reinforced concrete building is considered, and two different models are created for this structure. In the first model, the curtain wall system is applied to the outer frame of the building as dead load. In the second model, however, it and its anchor elements are modeled and the results, which are obtained from this second detailed model, are accepted as results of closest to the truth. Specifications that are compared with these outcomes and each other; Turkish Earthquake Code [TDY, 2007], Istanbul High-Rise Building Earthquake Regulation [IYYDY, 2008], Federal Emergency Management Agency [FEMA, 2003], European Standard [EUROCODE, 2004]. In this study, time history analysis method and seismic spectrum analysis method, which IYYDY contains, are used. According to the results obtained, for seismic force to be applied to the curtain wall systems anchor elements at the design stage, the approaching maximum regulation to the actual results that are obtained from the detailed model is IYYDY. These IYYDY's outcomes don't take place in safe zone. Because, these outcomes are smaller than actual results. On the other hand, the approaching maximum regulation to the actual results by staying in safe zone is TDY. The regulation that has the most distant values to the actual results again by staying in safe zone is FEMA. IYYDY is approaching, at most, %70 to the actual results between twenty-fifth and thirtieth floors by staying in safe zone. EUROCODE is approaching %50 to the actual results in almost all floors. These results show that, the best regulation, which makes the best proposition for seismic force to be applied to the curtain wall systems anchor elements at the design stage, is TDY.