Atıkların tehlike sınıflandırılmasında yenilenen GHS yönteminin getirdikleri ve Türkiye'ye uygulama modelinin önerilmesi
Benefits of renewed GHS method of classification hazard of wastes and proposal of implementation model for Turkey
- Tez No: 378338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıkların tehlike sınıflandırması, Tehlike sınıflandırmasında GHS yöntemi, Hazard Classification of Waste, GHS Method Hazardous Classification
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada tehlikeli madde ve müstahzarlar sınıfında olan tehlikeli atıkların ticari faaliyetler sonucu taşınması ve taşındığı yerde uygun işlem görmesi amacıyla yapılan düzenlemeler incelenmiştir. Avrupa Direktiflerinde yer bulan Tehlikeli Maddelerin Sınıflandırılma, Etiketlenme ve Ambalajlanma Gerekliliklerinin tarihsel gelişim süreci incelenmiştir. Bunun ardından Birleşik Krallık Küresel Uyumlaştırılmış Sistemi adında yayınlanan son düzenlemelerin incelenmesi ve yabancı ülkelerde buna benzer yapılan uygulamaların değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca Türkiye'de uygulanabilir bir model önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this case, we studied the regulations of abroad countries of hazardous waste which is in transportation for commercial and proccesing at handling and treatment facilities. We researched the regulations historical improvement about Classification, labelling and packaging of sub stances and mixtures, amending and repealing on Eurepean Directives and other regulations. W e also surveyed the g uide as assistance of United Kingdom which name is globally harmoni zed system and some regulations abroad. Moreover, we submitted the applicabl e model for Turkey.