Yeni bis iminotiyazolidinon bileşiklerinin yeşil sentezi
Synthesis of novel bis imino thiazolidinone derivatives via green method
- Tez No: 378402
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIZ BİLGİN ERAN, DR. FATMA TÜLAY TUĞCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bis imino-tiyazolidinon, tiyoüre, multikomponent reaksiyon
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tiyazolidinonlar ve türevleri, makro halkalı kompleks ilâçların yapılarında yer alıyor olmaları, endüstrideki uygulamaları ve biyolojik özelliklerinden dolayı farmasötik amaçlı araştırmalarda kullanılmaları nedeniyle heterohalkalı bileşikler içinde önemli bir yer tutmaktadırlar. Ayrıca, tiyazolidinon halkasının 2-, 3-, 4- ve 5-pozisyonlarında değişik fonksiyonel grupların yer almış olması geniş bir farmakolojik aktiviteye sahip sentetik ürünlerin elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Yapılan literatür araştırmalarının ışığında, bu çalışmada biyolojik aktiviteye sahip olabilecek bazı yeni bis imino-tiyazolidinon türevlerinin sentezlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma başlıca iki basamaktan oluşmaktadır. İlk basamakta, hedeflenen sentez işlemlerinde substrat olarak kullanılacak olan substitue tiyoüreler, aril izotiyosiyanatlar ve substitue aminler ile reaksiyonundan hazırlanmıştır. Tiyoüreler ileri reaksiyonlar verebilme yetenekleri nedeniyle kükürt ve azot içeren heterohalkalı yapıdaki bileşiklerin sentezlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca, tiyoüre türevleri son yıllarda gösterdikleri antitüberküler, antibakteriyel, antifungal, anti-HIV, antihipertansif ve özellikle antikonvülzan gibi önemli biyolojik aktiviteleri nedeniyle dikkat çekmektedirler. Çalışmanın esasını oluşturan ikinci basamakta ise daha önce hazırlanmış olan substitue tiyoürelerin herbirinin, kloroasetik asid ve hetaril aldehidler ile siklokondenzasyonu tek-kap multikomponent reaksiyon tekniğinden yararlanılmak suretiyle gerçekleştirilerek ve yeni bis imino-4-tiyazolidinon bileşikleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thiazolidinones and derivatives have an important place in the area of heterocyclic compounds because of their presence in the structures of macrocyclic complex drugs, their applications in industry and usage in pharmaceutical researches due to their biological pr operties. Besides, modification of the 2 - , 3 - , 4 - or 5 - positions of thiazolidinone ring is successful to achieve synthetic products with a wide spectum pharmacological activity. In the light of literature researches made, synthesis of some new bis iminothi azolidinone derivatives that may have biological activity is aimed in this study. The study consists of two steps. In the first step, substituted thioureas which were planned to use as substrates in the principal reactions, will prepare by the reaction of aryl isothiocyanates with substituted amines. Thioureas have an important role in the synthesis of sulphur - and nitrogen - containing heterocyclic compounds due to their ability to make advanced reactions. Addition to this, thiourea derivatives have attracte d attention during the last decades due to their significant biological activities as antitubercular, antibacterial, antifungal, anti - HIV, antihypertensive as well as good anticonvulsant properties. In the second step which is the main part of the study, cyclocondensation of each of the previously prepared substitued thioureas with chloroacetic acid and hetaryl carboxaldehydes is achiev e by the technique of one - pot multicomponent reaction; and new bis imino - 4 - thiazolidinone compounds will obtain. Key words : Bis iminothiazolidinone, thiourea, multicomponent reaction