Bankacılıkta müşteri terk modeli
Churn modelling in banking
- Tez No: 378441
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN GÜLER BAYAZIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Müşteri terk tahmini, müşteriyi elde tutma, CRM, veri madenciliği, karar ağaçları, yapay sinir ağları, lojistik regresyon, rastgele orman, Customer churn prediction, cutomer retention, CRM, data mining, decision trees, neural networks, regression, random forests
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Değişik sektörlerde yapılan araştırmalar, bir şirket için mevcut müşteriyi elde tutabilmenin, yeni müşteri kazanımından daha maliyetli olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla şirketlerin iyi bir müşteri elde tutma stratejilerinin olması ve bunu pazarlama/müşteri ilişkileri yönetimi ile uygulamaya geçirmesi büyük önem taşımaktadır. İyi bir elde tutma stratejisine en iyi girdi ise, terk etme potansiyeli taşıyan müşterileri belli bir güven aralığında modelleyebilmektir. Bu müşteriler belirlendikten sonra gerekli önlem ve aksiyonlar alınabilir. Bu tez, Türkiye'de bankacılık sektörü için bir terk tahmini modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bankacılık sektöründe müşteri banka ilişkisinin süresi bir kontrata dayalı olmadığından, bu modeli bankacılık için geliştirmek diğer sektörlere oranla daha zorlu bir süreçtir. Model için öncelikle müşteri ham verilerinin kullanışlı ve anlamlı bir hale dönüştürülerek veri ambarına alınması çalışması yapılmıştır. Daha sonra hazırlanan bu veri kümesi üzerinde, veri madenciliği teknikleri kullanılarak bir terk tahmin modeli oluşturulmuştur. Klasik tekniklerin yanı sıra son dönemde öne çıkan rastgele orman tekniği de kullanılarak sonuçlar tahmin başarısı açısından karşılaştırılmıştır. Son olarak terk olasılığı tahmin edilmiş müşterilerin elde tutulabilmesi için, terke neden olan faktörler ışığında gerekli önlemlerin alınması ve stratejilerin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Studies across a number of industries have revealed that the cost of keeping an existing customer is more than the cost of acquiring a new one. Therefore, it is essential for a company to have a good retention strategy and apply this strategy through marketing and CRM tools. A crucial input to a good retention strategy is modeling the percentage of customers who are more prone to churn. Once these type of customers determined, then the necessary steps can be taken to prevent the churn . This thesis is aiming to provide a churn prediction model for banking sector in Turkey. It proves a bit more challenging to provide a model for banking sector as there are no contractual agreements between a customer and a bank regarding the duration of services. During the implementation of the model, we first converted the raw data into usable and meaningful form so it could be used for our analysis. Later, using data mining techniques and our model, we build a“churn prediction model”for each customer in this data set. Besides the classical datamining techniques, we also use the recently popular“Random Forest”technique in our prediction, and compared the results in terms of prediction ability. Lastly, for the purpose of improving retention performance, we propose some measures and make suggestions regarding the factors that are contributing more to churn according t our model.