Trichophyton verrucosum (Bodin 1902)'nin farklı sukroz ve jelatin derişimleriyle hazırlanmış stabilizatörler ile liyofilizasyonu
Lyophilization of Trichophyton verrucosum (Bodin 1902) using stabilizators prepared with different concentrations of sucrose and gelatine
  1. Tez No: 378489
  2. Yazar: SERDAL DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET HASENEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Trichophyton verrucosum, stabilizer, lyophilization, malt agar
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada Trichophyton verrucosum sukroz ve jelatin'in farklı derişimlerde hazırlanmış 5 stabilizatör ( A stabilizatörü: Jelatin % 5 - Sukroz %7.5, B stabilizatörü: Jelatin %7.5 - Sukroz % 7.5, C stabilizatörü: Jelatin %10 - Sukroz % 7.5, D stabilizatörü: Jelatin % 5 - Sukroz % 5, E stabilizatörü: Jelatin % 5- Sukroz % 10 ) ile liyofilizasyon sırasındaki ve sonrasındaki bütün gruplardaki canlılık kayıplarını belirleyerek en iyi stabilizatör seçimi yapılmaya yönelik araştırma yapılmıştır. Bu amaçla Dollvet Veteriner Aşı İlaç Biyolojik Madde Üretim A.Ş. Mantar laboratuvarında Trichophyton verrucosum MA yüzeyinde üretilip hazırlanan stabilizatörlerle homojenize edilip mikroskop ve canlılık sayımı yapıldıktan sonra liyofilize edilmiştir. Liyofilizasyon sonrası bütün grupların vakum, nem ve sterilite testi yapılmıştır. Liyofilizasyon sonrası canlılık sayımlarına göre % 91.1 ile C stabilizatörü, % 91 ile E stabilizatörü en iyi korumayı gerçekleştirmiştir. Hızlı stabilite testine göre % 35.2, 1. ay canlılık sayımına göre % 85, 3. ay canlılık sayımına göre % 81.5 koruma ile liyofilizasyondan sonra muhafaza süresince en iyi korumayı C stabilizatörü gerçekleştirmiştir. Yapılan bu çalışmada sukroz oranının % 7.5, jelatin oranının % 10 olarak seçilmesinin Trichophyton verrucosum'un liyofilizasyonu için en uygun derişim olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelimer: Trichophyton verrucosum, stabilizatör, liyofilizasyon, MA
Özet (Çeviri)
The current study was designed to determine the vitality loss in all groups during and after the lyophilization of Trichophyton verrucosum using five stabilizers prepared with different concentrations of sucrose and gelatine (A stabilizer: Gelatin 5% - Sucrose 7.5%, B stabilizer: Gelatin 7.5% - Sucrose 7.5%, C stabilizer: Gelatin 10% - Sucrose 7.5%, D stabilizer : Gelatin 5% - Sucrose, 5%, E stabilizer: Gelatin 5% - Sucrose 10%) and then the best stabilizer was ascertained. In this context, The present study was conducted at fungi laboratory at Dollvet Veterinary Vaccine Production and Marketing Company. Trichophyton verrucosum was grown in media supplemented with malt agar and homogenized with different stabilizators and then microscobic and vitality countings were followed by lyophilization. After lyophilization, vacuum, moisture and sterility test of all groups were performed. According to the viability countings after lyophilization, the best protection was determined with stabilizer-C (91.1%) and stabilizer-E (91%). According to the fast stability test with 35.2 % protection first month counting with 85,3 % protection and third month counting 81.5% protection after lyophilization, the best protection was determined with stabilizer-C along with storage. In this study, 7.5% of sucrose and 10% of gelatin concentrations were found to be the most suitable for lyophilization of Trichophyton verrucosum.