The interrelation between internal and external factors, adaptation strategies and export performance in international marketing: An application on clothing industry
Uluslararası pazarlamada içsel ve dışsal faktörler, adaptasyon stratejileri ve ihracat performansı arasındaki etkileşim: Hazır giyim sektörü üzerine bir uygulama
  1. Tez No: 378514
  2. Yazar: NİLAY BIÇAKCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TANYERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Pazarlamadaki Adaptasyon Stratejileri, İhracat Performansı, Dışsal Faktörler, İçsel Faktörler, Adaptation Strategies of International Marketing, Export Performance, External Factors, Internal Factors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Son on yılda iç piyasadaki rekabet arttıkça, firmalar yabancı pazarlarda yeni fırsatlar aramaya yönelmiş ve böylelikle işletmelerin uluslararasılaşma sürecinde hızlı bir artış görülmüştür. Ancak faaliyetleri yabancı pazarlara doğru büyütmek yüklü bir yatırım gerektirdiğinden dolayı, doğru uluslararası pazarlama stratejilerinin uygulanması firmalar için hayati bir önem taşımaktadır. Son elli yıldır uluslararası pazarlama stratejileri üzerine süregelen fikir çatışmalarına istinaden, bir uluslararası pazarlamacı yabancı ülkelerdeki operasyonlarını etkili bir biçimde yönetebilmesi için standardizasyon stratejilerinden mi yoksa adaptasyon stratejilerinden mi yararlanacağını belirlemelidir. Aynı zamanda, uluslararası pazarlama stratejilerini etkileyen içsel ve dışsal faktörlerinde uluslararası pazarlamacıların karar süreçlerinde kritik bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı adaptasyon stratejileri ile firmaların ihracat performansı arasında bir ilişki olup olmadığını anlamak ve adaptasyon stratejilerini tetiklediği düşünülen içsel ve dışsal faktörleri incelemektir. Bu çalışmada, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren hazır giyim firmalarına birebir firma ziyaretleri ve internetten yayınlanan bir anket aracılığı ile ulaşılmıştır. Elde edilen 100 kullanılabilir anket formu çalışmada önerilen modeli test etmek üzere yapısal eşitlik modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları adaptasyon stratejilerini uygulamanın ihracat performansını geliştirmeye yardımcı olduğu ve dışsal faktörlerin adaptasyon stratejileri ile ihracat performansı arasında ilişkiye aracılık ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As competition in domestic markets increased in recent decades, companies have started to find out new opportunities in foreign markets and accordingly a rapid increase has been shown in the internationalization of businesses. Since extending operations into foreign markets requires huge amounts of investment, implementation of appropriate international marketing strategy has a vital importance for companies. Concerning the ongoing debate on international marketing strategies for five decades, an international marketer should determine whether to standardize or adapt to manage their foreign activities in an effective manner. Also, internal and external factors affecting international marketing strategy plays a crucial role for international marketers while making their decisions. In this context, the purpose of this study is to understand if there is a positive association between adaptation strategies and export performance and also investigate the internal and external factors that stimulate the adaptation strategies of international marketing. In this research, clothing firms operate in Aegean region in Turkey are reached via company interviews and online questionnaire. The 100 usable questionnaire forms are analyzed through structural equation modeling in order to test the proposed model. The results of this study reveals that applying adaptation strategies helps to the improvement of export performance and external factors are found to act mediator role on the relationship between adaptation strategies and export performance.