Conciliation in Turkish Criminal Procedure Law
Türk Ceza Muhakemesi Hukukunda uzlaştırma
  1. Tez No: 378515
  2. Yazar: PAKİZE PELİN ÖZŞAHİNLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uzlaştırma, Uzlaşma, Uzlaştırmacı, Uzlaştırma Edimi, İzmir Adliyesinde Uzlaştırma, Müzakere, Onarıcı Adalet, Conciliation, Reconciliation, Conciliator, Conciliation Act, Conciliation in İzmir Courthouse, Negotiation, Reparative Justice
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olan uzlaştırma, onarıcı adalet anlayışının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Birçok ülkenin ceza adalet sisteminde yer almakta ve etkin bir şekilde uygulanmaktadır. Ülkemizde ise uzlaştırma yöntemi İzmir Adliyesi dışında yaygın olarak uygulanmamaktadır. Uzlaştırma, mağdur, suçtan zarar gören, şüpheli veya sanık ile toplum barışının sağlaması bakımından faydalı bir kurumdur. Uzlaştırmanın etkin ve yaygın olarak kullanılması halinde ortaya çıkan pozitif sonuçlar dikkate değer olduğundan bu tezimiz ile Türk Ceza Muhakemesi Hukukunda uzlaştırma müessesesi incelenmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde uzlaşma, uzlaştırma ve uzlaştırmacı kavramları, uzlaştırmanın amacı ve önemi, uluslararası ve karşılaştırmalı hukukta uzlaştırma ile çocuklarda uzlaştırma yer almaktadır. İkinci bölümde, Türk Ceza Muhakemesi Hukukunda Uzlaştırma ve uzlaştırmanın hukuki niteliği ile koşulları detaylı olarak anlatılmaktadır. Uzlaştırma kapsamındaki suçlar, uzlaştırmaya ilişkin özellikleri dâhilinde tek tek incelenmiş ve uygulamada karşılaşılan örneklere yer verilmiştir. Uzlaştırma yönteminin uygulandığı uyuşmazlıkların çözümünde, tarafların uzlaştırma teklifini değerlendirmeleri ve karar verme aşamasında dikkate aldığı ölçütler açıklanmıştır. Uzlaştırmacıda bulunması gereken özellikler, uzlaştırmacıların eğitimi ve yükümlülükleri ile uzlaştırma müzakerelerinin özellikleri ve sürecinin sonuçları ise üçüncü bölümde incelenmiştir. Çalışmamızda ortaya çıkan sonuçlar ise önerilerle birlikte iki ana başlık altında toplanmıştır. Öncelikle Kanun ve Yönetmelikteki düzenlemeler ile uzlaştırma usulünün uygulanması sürecinde ortaya çıkan sonuçlar ve bu nedenle yeni düzenlemelere ihtiyaç olup olmadığı ele alınmıştır. İkinci olarak, uzlaştırma kurumunun yaygın ve etkin bir şekilde uygulanmasının önündeki engeller ve buna ilişkin öneriler geliştirilmiştir. Çalışmamızın amacı, uzlaştırma kurumuna ilişkin yasal düzenlemelerin incelenmesi ve uygulamada ortaya çıkan sonuçlar dikkate alınarak yerindeliğinin değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Conciliation that is one of the alternative conflict resolution methods, developed as a result of the sense of reparative justice. It takes part in the criminal justice system of many countries, and it is performed effectively. In our country, conciliation method is not performed commonly except İzmir Courthouse. Conciliation is a beneficial institution in the sense that it provides the peace of society between victim, person affected by crime and suspect or defendant. Because of that the positive results occurred in the case that conciliation is used effectively and commonly, are significant; the institution of conciliation in Turkish Criminal Procedure Law has been examined by this thesis. Our study consists of three chapters. In the first chapter; the concepts of reconciliation, conciliation and conciliator, the purpose and importance of conciliation, conciliation in the international and comparative law, and conciliation in children are present. In the second chapter, conciliation in Turkish Criminal Procedure Law and legal nature of conciliation and its terms are explained in detail. Crimes in the scope of conciliation are examined one by one within the natures relating to conciliation, and the samples faced in practice are included. In resolutions of conflict that the conciliation method performed; the criteria considered by the parties in the processes of evaluation of conciliation offer and making decision, are explained. Required qualifications of the conciliator, educations and obligations of the conciliators and characteristics of conciliation negotiations and results of negotiation process are examined in the third section. The results occurring in our study, are collected under two main titles together with suggestions. Firstly, regularizations in the Rules and Regulations, results occurring during application process of conciliation method and that if therefore new adjustments are needed. Secondly, the obstacles to perform the conciliation institution commonly and effectively and the suggestions related to this, are developed. The purpose of our study is examination of legal related to the conciliation institution regulations, and evaluation of conformability taking into account the results occurring in the practice.