Internationalization process of national firms in emerging economies with the change in the direction of mergers and acquisitions: A case study of Turkish airline companies
Satın alma ve birleşmelerin yön değiştirmesi ile yükselen ekonomilerdeki ulusal firmaların uluslararasılaşma süreçleri: Türk hava yolu şirketleri örnek çalışması
- Tez No: 378517
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL BAYRAKTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma, Gelişen Pazarlar, Gelişmiş Pazarlar, Gelişmekte Olan Pazarlar, Birleşmeler ve Satın-Almalar, Pazara Giriş Modları, Internationalization, Emerging Markets, Developing Markets, Developed Markets, Mergers & Acquisitions, Market Entry Modes
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Uluslararası Ticaret sayesinde, büyük miktarda ürün tüketim için kullanılabilmektedir. Açıkça, uluslararası işletmecilik kolay olmasa da, binlerce şirket açısından önemli hale gelmiştir. Hatta küçük firmalar bile kurye dağıtım hizmetleri yardımıyla, internet ve e-posta ile yurtdışı pazarlarda satış potansiyeli olabileceğini keşfetmişlerdir. Dış pazarlarda mal ve hizmet satmak, satışları ve operasyonel verimliliği artırmayı, yeni teknolojilere ulaşmayı ve daha fazla müşteri seçeneğine ulaşmayı sağlar. Bununla beraber yurtdışı deneyimleri şirketlere çok sayıda yeni zorluklar da ortaya çıkarmıştır. Her ülkenin öğrenilmesi gereken, kendine has iş yapma şekli vardır: yasalar, gelenekler, müşteri tercihleri, etik standartları, işgücü becerileri, politik ve ekonomik istikrar gibi. Bu faktörler bir firmanın uluslararasılaşma yaklaşımını doğrudan etkilerler. Firmalar bir dış pazara farklı stratejiler yoluyla girebilirler. Bu stratejilerden biri, doğrudan yabancı yatırım (DYY) 'dır. DYY sürecinin birçok çeşidi vardır. Şuanda, birleşme ve satın alma faaliyetleri gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler de oldukça popülerdir. Başlangıçta, gelişmiş ülkelerdeki firmalar, gelişmekte olan ya da gelişen ülkelerin firmalarına sahip olmuşturlar. Ancak bu durum şu anda ters yönde değişmiştir: gelişmekte olan ülkelerden gelişen ya da gelişmiş ülkelere. Bugüne kadar yapılan çalışmaların çoğu batıdaki Çok Uluslu Şirketlerin (ÇUŞ) uluslararasılaşmasına odaklanmışken, sadece birkaç akademisyen gelişmekte olan piyasaların ÇUŞ'leri için uluslararası stratejileri incelenmiş ve analiz etmiştir. Bu çalışma da, yerel havayolu firmalarının birleşme ve satın almadaki yeni trendler hakkındaki deneyim ve düşünceleri hem tarihsel ve hem de modern dönem için uluslararası havacılık sektöründeki gelişmelere odaklanarak incelenmiştir. Genel bulgulara ulaşmak için çeşitli kaynak kullanımı ile bunların arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the help of the international trade, greater amount of goods are available for consumption. Doing business internationally clearly isn't easy, but it becomes essential for thousands of companies. Even small firms have discovered that they could tap the sales potential of overseas markets with the help of overnight delivery services, e-mail, and the Internet. Selling goods and services in foreign markets can generate increased sales, produce operational efficiencies, expose companies to new technologies, and provide greater customer choices. But venturing abroad also exposes companies to many new challenges. Every country has unique ways of doing business, which must be learned: laws, customs, consumer preferences, ethical standards, labor skills, political and economic stability. These factors can affect a firm's internationalization approach. Firms can enter foreign market through different strategies. One of those strategies is foreign direct investment (FDI). FDI process has many forms. Yet, activities of merger and acquisitions (M&A) are quite popular both in developed and emerging countries. At the beginning, firms from developed countries were acquiring firms in the developing or emerging countries. However, currently this has changed in the opposite direction: from emerging markets to developed or developing countries. Till today, most studies have focused on the international expansion of Multinational Companies (MNC's) from western but only a few academicians examined and analyzed the international strategies for emerging markets of MNCs. In this study, the experiences and thoughts of the domestic airline companies about new trend of M&A were examined by focusing on developments in international aviation industry both in history and contemporary times. The relationship between them was analyzed through the use of various sources in order to reach general findings.