Ham petrol ve doğal gaz fiyatlarında oynaklık modellemesi
Volatility modelling in crude oil and natural gas prices
- Tez No: 378518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Kayıp Fonksiyonları (MAE, MSE), GARCH Tipi Modeller, WTI, Henry Hub, Loss Functions (MAE, MSE), GARCH Types Models, WTI, Henry Hub
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Enerji fiyatları anlamında özellikle, ham petrol ve doğal gaz fiyatları gibi günlük olarak ani fiyat hareketleri sergileyen finansal zaman serilerinin analizi birçok kuruluş ve bireysel yatırımcılar açısından hayati öneme sahiptir. Bu serilerin en uygun zaman serileri modelleri ile modellenip, risk hesaplamalarında ileriye dönük olarak tahminlerin ve bu serilerdeki değişimleri gösterecek analizlerin yapılması giderek daha fazla önem arz etmektedir. Bu çalışmada, dünyada kendi sınıflarında gösterge olarak kabul edilen ham petrol (WTI) ve doğal gaz (Henry Hub) spot piyasa fiyatlarındaki oynaklığın 02.01.2009 – 28.04.2014 ve 04.01.2010-28.04.2014 olmak üzere iki ayrı dönem itibariyle GARCH tipi modellerle (ARCH, GARCH, IGARCH, GJRGARCH, EGARCH, FIGARCH, FIAPARCH) analiz edilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçların öngörü performansları“Kayıp Fonksiyonları (Loss Functions)”yardımıyla test edilmiş ve en az kaybı sunan model belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Analyzing financial time series like crude oil and natural gas price which exhibits sudden price movements are crucial for most of the institutions and individual investors, especially, in terms of energy prices. Modelling of this series via the most appropriate time series models, making future forecast over risk calculation and analysis about highligtening the changes of the series are getting more important. In this paper, as a benchmark capability in their own segment, crude oil (WTI) and natural gas (Henry Hub) spot market price volatility is analysing for two different terms which cover 02.01.2009 – 28.04.2014 and 04.01.2010-28.04.2014 with GARCH (ARCH, GARCH, IGARCH, GJRGARCH, EGARCH, FIGARCH, FIAPARCH) class models. The forecasting performance of the results are evaluated with“Loss Functions”and the minimum lossy model was tried to detected.