Sosyal refah devletinde sosyal yardımlar: Türkiye'de sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik fonu uygulaması
Social assistances in welfare state: The social assistance and solidarity encouragement fund in Turkey
  1. Tez No: 378528
  2. Yazar: SERDAR YAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUNCAN AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Refah Devleti, Sosyal Yardımlar, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşmayı Teşvik Fonu, Welfare State, Social Assistances, The Social Assistance and Solidarity Encouragement Fund
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Sosyal refah devleti, devletin, toplumun sosyal refahını maksimize etmek amacıyla müdahalelerde bulunmasını öngören bir devlet modelidir. Kökenleri çok eskilere dayanmasına rağmen, günümüzün gelişmiş batılı sosyal refah devletleri ancak 19. Yüzyılın sonlarında ortaya çıkmaya başlamışlardır. Sosyal refah devletleri tarihsel süreçte önemi her zaman tartışılmış ve 2. Dünya savaşı sonrasında genişleyerek Altın Çağını yaşamıştır. Daha sonra dünyadaki gelişmeler ve özellikle 1970'li yıllarda yaşanan ekonomik krizlerle birlikte, sosyal refah devletinin büyümesi durmuş ve sosyal refah devletinden uzaklaşmaya başlanmıştır. Dünyadaki gelişmelerden Türkiye'de paralel olarak etkilenmiştir. 1961 Anayasası ile temeli atılan sosyal refah devleti 1980'li yıllarla birlikte dönüşüm sürecine girmiştir. Sosyal refah devletinin geleceği bugün hala tartışma konusudur. Sosyal refah devletinin sosyal refahı maksimize etmek için kullandığı araçlardan biri de sosyal yardımlardır. Sosyal refah devletlerinde önemli bir yere sahip olan sosyal yardımlar, ülkemizde 1986 yılında kurulduğundan itibaren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu aracılığıyla yürütülmektedir. Bu çalışmada sosyal refah devleti ve sosyal refah devletinde sosyal yardımlara genel olarak değinilecek ve Türkiye'de sosyal refah devleti özellikleri ile birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Uygulaması aracılığıyla yapılan yardımlar geçmişten günümüze değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Welfare state is a model of state which stipulates that state should interfere in order to maximize prosperity of society. Although the roots of the welfare states date back to the very early times, today's developed western welfare states emerged hardly in the late 19. Century. In historical process, welfare states are always discussed and had its Golden Age after the World War II by expanding. Afterwards, with the advances in the world and especially the economic crisis in the 1970s, the growth of the welfare state stopped and regression from the welfare state started. Turkey has also been influenced by these developments in the world in parallel. Welfare state systems, which was founded by the 1961 Turkish Constitution, began to the conversion process in the 1980s. The future of welfare state is still a matter of discussion. One of the instruments which welfare state uses to maximize social welfare is social assistances. Social assistances which have an important position in welfare states have been conducted in Turkey through the Social Assistance and Solidarity Encouragement Fund since 1986 when it was founded. In this study, welfare state and social assistances in welfare state are generally going to be adverted and the assistances made via the Social Assistance and Solidarity Encouragement Fund with the properties of welfare state in Turkey are going to be evaluated from past to present.