Avrupa Birliği Satım Hukuku
European Union Sales Law
  1. Tez No: 378529
  2. Yazar: MEHMET AYDIN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Satım Hukuku, Tüketici Hukuku, Sözleşme Hukuku, Avrupa Birliği, Yönerge, Tüzük, UNIDROIT İlkeleri, CISG, Sales Law, Consumer Law, Contracts Law, The European Union, Directive, Regulation, The UNIDROIT Principles, CISG
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ekonomik krizin aşılması ve sınır aşan ticaretin ve tüketici satışlarının arttırılması için özellikle ortak bir borçlar (sözleşmeler) hukuku kurallarını benimsenmesi Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği için önemli bir hedef olmuştur. Bunun sonucunda son yıllarda Avrupa merkezli olmak üzere uluslararası sözleşmeler hukukunda yeknesaklaştırma çalışmaları hız kazanmıştır. Bu çalışmaların başlıca ürünleri olarak UNIDROIT İlkeleri, Uluslararası Satım Sözleşmelerine İlişkin Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG), Avrupa Sözleşme Hukuku İlkeleri (Ole Lando İlkeleri), Avrupa Birliği'nde Roma I Tüzüğü, Ürün Sorumluluğu Yönergesi, Haksız Sözleşme Şartları Hakkında Yönerge, Tüketim Mallarının Satımına İlişkin Yönerge, Ödeme Temerrüdüyle Mücadele Yönergesi, Tüketici Hakları Yönergesi ve nihayet Avrupa Birliği Ortak Satım Hukuku Tüzük Önerisi sayılabilir. Yukarıda sayılan gerek Birleşmiş Milletler gerekse Avrupa Birliği kapsamında uygulamaya konulan müktesebat, Türk hukukunda özellikle Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması Kanunu ve tüketici haklarına ilişkin yönetmeliklerin hazırlanmasında esas alınmıştır. Hatta özellikle tüketici haklarına ilişkin yönetmeliklerde neredeyse birebir iktibas edilmiştir. Bu durum, ülkemizin uluslararası ticari ilişkilerdeki entegrasyonunu kolaylaştıracaktır. 2011 yılında yayımlanan ve şu anda Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından Komisyon'a sunulan Avrupa Ortak Satım Hukuku Tüzük Önerisi genel olarak tüketici satışlarını düzenlemektedir. Ancak bir tarafı KOBİ tacirler arası satım sözleşmeleri de Tüzük Önerisi'nin uygulama kapsamındadır. Tüzük Önerisi, satım hukukuna ilişkin hükümler içermekle beraber borçlar hukukunun temel konularını da düzenlemektedir. Tüzük Önerisi ekindeki Avrupa Ortak Satım Hukuku kuralları seçimlik nitelikte olup bir satım sözleşmesinde taraflar bu kuralların uygulanmasını aralarında serbestçe kararlaştırabileceklerdir. Ancak taraflar tüketici aleyhine emredici nitelikteki hükümlere aykırı sözleşme hükmü getiremeyeceklerdir.
Özet (Çeviri)
To overcome the economic crisis and increase cross-border trade and consumer sales, adopting a common law of contracts has been an important objective for the UN and EU. Therefore, Euro-centered uniform efforts at international contracts law have gained popularity in recent years. For instance, UNIDROIT Principles, United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG), the Principles of European Contracts Law (Ole Lando Principles), Rome I Regulation, Directive on Product Liability, Directive on Unfair Terms In Consumer Contracts, Directive on Certain Aspects Of The Sale of Consumer Goods and Associated Guarantees, Directive on Combating Late Payment in Commercial Transactions, Directive on Consumer Rights and Proposal for a Regulation on a Common European Sales Law can be seen as products of these efforts. Commercial Law, Contracts Law, Protection of the Consumer Law and regulations about consumer rights in Turkish law base on the acquis that performed by UN and EU. Moreover, regulations about consumer rights was cited nearly same from EU. This will provide a better situation for integration of our country in international commercial affairs. Proposal for a Regulation on a Common European Sales Law which had issued at 2011 and served to the European Commission by the European Parliament and the European Union Council mainly regulate consumer sales. Furthermore, this proposal includes contracts which one of the parties is Small and Medium-Sized Enterprises (SME). The proposal relates with fundamental topics of the sales law, and it also arranges obligation law. Supplementary list of the proposal, Common European Sales Law is optional and parties can freely decide the application of these rules among them. However, parties can not want any rules which are opposite to mandatory regulations about consumer protection.