Avrupa Birliği enerji hukukunda doğalgaz ve elektrik enerjisi piyasaları ve ukrayna krizinin etkileri
Natural gas and electricity energy markets and the effects of the ukraine crisis in European Union energy law
  1. Tez No: 881428
  2. Yazar: YALÇIN ATEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT HAKKI CAŞIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Al ya da öde, Avrupa Birliği Hukuku, Direktifler, Doğalgaz, Elektrik, Enerji Hukuku, Enerji Fiyatları, Enerji Krizi, Enerji Piyasaları, Fiyat Gözden Geçirme, Gaz Alım-Satım Sözleşmeleri, İki Taraflı Yatırım Anlaşması, LNG, Rekabet, Rus-Ukrayna Savaşı, Serbestleşme, Tahkim, Uluslararası Hukuk, Arbitration, Bilateral Investment Treaty, Competition, Directives, European Union Law, Electricity, Energy Crisis, Energy Law, Energy Markets, Energy Prices, Gas Sale and Purchase Agreements, International Law, Liberalisation, LNG, Natural Gas, Price Review, Russian-Ukrainian War, Take or Pay
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Bu çalışmada, doğalgaz ve elektrik enerjisi çerçevesinde 2022 Rus-Ukrayna Savaşının enerji açısından etkileri incelenmektedir. Ancak tez konusunun sınırlandırılması bağlamında her ne kadar enerji alanında inceleme yapıldığını belirtmiş olsak da tez konusu doğalgaz ve elektrik piyasalarını ihtiva etmekte olduğu için, yaptığımız incelemeler daha çok bu iki enerji türünü (doğalgaz ve elektrik enerjisi kapsamını) içermektedir. Konunun muhteviyatı itibariyle etraflıca bir inceleme yapılabilmesi nedeniyle çalışmamızda AB'nin kurucu anlaşmaları, enerji konusundaki tarihsel arka planını da incelemek gerekmiştir. Doğalgaz ve elektrik enerjisi konusunda Avrupa Birliğindeki direktifler incelenmiştir. Böylelikle konunun daha iyi anlaşılması amaçlanmış, 2022 yılının şubat ayında yaşanan Rus-Ukrayna Savaşının neden olduğu enerji krizinin etkileri etraflıca incelenmiştir. Enerji konusunda Avrupa Adalet Divanınca verilen önemli mahkeme kararları ile gaz tedariğinde yaşanan aksaklıklar ve kesintiler nedeniyle GAZPROM aleyhine başlatılan tahkim yargılamalarından Üçüncü Bölümde bahsedilmiş ve ayrıca Avrupa Birliği Devletlerinin Enerji Konusunda Rusya'ya olan bağımlılığını nasıl azaltabileceğine ilişkin alınan tedbirler de araştırılmış ve incelenerek tezimizde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In..this study, the energy impacts of..the 2022 Russian-Ukrainian War are analysed within the framework of..Natural..Gas..and..Electricity Energy. However, although we have stated that an examination is made in the field of energy in..the..context..of limiting the..subject of..the thesis, since..the subject of the thesis includes natural gas and electricity markets, our analyses mostly include these two types of energy (natural gas and electrical energy). In..order to be..able..to make a..thorough examination in terms of the content of the subject, it was..necessary..to examine ..the founding treaties of the EU and the historical background of the EU on Energy, taking into..account the wording of the European Union Energy Law in our thesis subject. Directives in the European Union on Natural Gas and Electricity Energy have been analysed. In this way, it was aimed to better understand the subject, and the effects of the energy crisis caused by the Russian-Ukrainian War in February 2022 were examined in detail. The important court decisions given by the European Court of Justice on energy and the arbitration proceedings initiated against GAZPROM due to disruptions and interruptions in gas supply are mentioned in the third chapter, and the measures taken on how the European Union States can reduce their dependence on Russia in Energy have also been researched and examined and included in our thesis.