Risk management strategies in supply chain: An application on international road transportation industry in Turkey
Tedarik zincirinde risk yönetimi: Türkiye'de uluslararası kara yolu taşımacılık sektöründe bir uygulama
  1. Tez No: 378531
  2. Yazar: PERVİN ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TANYERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Tedarik Zinciri Yönetimi, Dış Kaynak Hizmet Sağlayıcıları (3PL), Karayolu Taşımacılığı, Risk, Karayolu Taşımacılık Sektörünün Riskleri, Logistics, Supply Chain Management, Outsourcing ( 3PL ), Road Trans portation, Risks, Risks of Road Transportation Industry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 364
Özet
Son 10 yıllık süreçte küreselleşme ve bilgi teknolojilerinin hızlı gelişimiyle birlikte firmalar bulundukları pazarda rekabetçi olabilmek ve risklerini azaltmak için yeni yollar bulmaya çalışmaktadırlar. Lojistik ve tedarik zinciri faaliyetleri 2000'li yıllardan beri ülkemizde önemli bir trend olduğundan firmalar bulundukları pazarda rekabetçi olmak istiyorlarsa kendi temel yetkinliklerine odaklanmalıdırlar. Bu amaçla dış kaynak kullanım faaliyetleri firmalara kötü sonuçları azaltmak ve pazarda rekabetçi olabilmek için yardımcı olabilir. Bugün birçok firma kendi temel faaliyetlerine odaklandığından dış kaynak kullanımı (Outsourcing = 3PL) önemli derecede artmıştır. Firmaların kendi yetkinliklerine odaklanıp bazı faaliyetleri için dışarıdan destek almalarının temel nedeni maliyetlerini ve risklerini düşürerek firma performansını arttırmaktır. Dış kaynak destek faaliyetleri, ulaştırma, depolama, tedarik, envanter yönetimi, bilgi teknolojileri hizmeti, paketleme, ürün etiketleme, müşteri hizmetleri, finans, gibi hizmetleri sağlar. Ulaştırma, dış kaynak kullanım hizmetlerinin en önemlisidir. Firmaların faaliyetleri iş birlikçileri, transfer hacmi, çalışan sayısı tüm bu faktörler firmaların performansını, maliyetlerini, karlılığını, kayıp ve risklerini doğrudan etkiler. Özellikle riskler tüm firma faaliyetlerini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, firmalar kayıp ve risklerini doğru bir şekilde yönetmek için bazı risk yönetim araçlarını kullanmalıdırlar. Risk Yönetim Araçları, Risk Yönetim Programları, Bilgi Teknolojileri ya da Dış Kaynak Hizmetlerinin kullanılması firmalara risklerin azaltılması ve firma performansının arttırılmasında yardımcı olabilir. Bu çalışmada öncelikle riskler“Yönetilebilir Riskler”ve“Yönetilemeyen Riskler”olarak sınıflandırılmaya çalışılmış, daha sonra dış kaynak hizmeti sağlayan uluslararası karayolu taşımacılığı yapan firmaların ulaştırma faaliyetleri boyunca karşılaştıkları riskler tanımlanmaya çalışılmıştır. Dış kaynak sağlayan firmaların risklerini tanımlamak amacıyla bir anket kullanılmıştır. Bu çalışmanın genel olarak amacı, ulaştırma sektörünün risk faktörlerini ölçmek amacıyla bir ölçek geliştirmek ve daha özelinde Türkiye'de risk ile performans arasındaki ilişkiyi, riski azaltma stratejilerini ve karayolunda kullanılan yöntemleri test etmektir. Çalışmanın pilot uygulaması yüzyüze görüşmeler ve internet anketi (https://drive.google.com) gönderimi ile yapılmış ve uluslararası karayolu taşımacılığı yapan 60 firmaya ulaşılmıştır. Anket uygulanmadan önce anket soruları uluslararası karayolu taşımacılığı yapan 60 firmaya uygulanmıştır. Bu cevaplar ön test analizleri için kullanılmış ve sorular doğrulayacı faktör analizi ile test edilerek bu sonuçlara göre bazı sorular anketten çıkarılmıştır. Pilot çalışma sonrası anket Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD)'a kayıtlı firmaların genel müdür, müdür, yönetici ya da lojistik müdürü düzeyinde bulunan üst düzey yöneticilerine gönderilmiş ve 151 firmadan geri dönüş alınmıştır. Bu çalışmada ayrıca dış kaynak kullanan firmaların temel risklerini sınıflandırmak ve şirket yöneticilerine risklerini nasıl azaltabilecekleri konusunda bir yol haritası oluşturmaya çalışmaktır. Temel amaç karayolu taşımacılığında kötü sonuçları azaltıp firma performansını arttırmak için genel müdür, müdür, yönetici ve lojistik yöneticilerine yol göstermek hedeflenmiştir. Gelen yanıtlar sonucunda verilere sırasıyla Faktör Analizi, Regresyon Analizi, SERVQUAL ve Path Analizi (Yol Analizi) uygulanmıştır. Analiz sonuçları karayolu taşımacılık sektöründe ciddi risklerin olduğunu ve bu risklerin yönetciler tarafından düzgün bir şekilde yönetilemediğini gösterdi. Ayrıca analiz sonuçlarına göre riskler sınıflandırılmış ve firmaların bu riskleri kısa orta ve uzun vadede nasıl yönetebilecekleri konusunda önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last decade with fast globalization and technologic development firms try to find new ways for becoming competitive in the market and reducing their risks. To be competitive in the market companies should focus on their core competencies thus Third Party Logistics (3PL) has been an important trend in logistics and supply chain management activities since 2000s in Turkey. Outsourcing activities can help companies to decrease bad outcomes and can help to be competitive in the market.“Logistics Outsourcing”has increased significantly over time. Because of companies have focused their main activities. The main reason of logistics outsourcing is reducing cost and risks thereby increasing firm's performance. Outsourcing is a kind of service which provides transportation, warehousing, procurement, inventory management, information technology (IT) services, packaging, product labeling, customer service, finance, etc. activities. Transportation is the one of the most important service of the 3PL. Firm's activities, partners, transfer volume, number of employees affect directly firm's performance, cost, profit, damage and risk. Especially risks effects whole firm activities. Therefore if firms want to manage and reduce their damages and risks correctly, they should utilize some risk management tools. Risk Management Tools, Risk Management Programs, Information Technologies or Supported Activities such as using 3PL services can help firms to reduce their risks and can help to improve firm's performance. This study aims to firstly classify risks as“Manageable Risks”and“Unmanageable Risks”and secondly identify 3PL companies' risks during the transportation process. To identify outsourcing firm's risks, a questionnaire was used to measure the theoretical constructs of 3PL risks. The purpose of this study is to establish a scale for the measurement of risk factors in transportation industry in general and then more specifically test the relationships between risk factors, performance, risk prevention/reducing strategies and measures in commercial road transportation industry in Turkey. Pilot study was done using face to face interviews and a web based tool from an online service provider: (https://drive.google.com) and 60 international road transportation firms were reached. Before embarking on the full scale study, the questionnaire was applied to 60 international logistics firms. These answers used for pre-test and their answers were analyzed“confirmatory factor analyses”and some questions were extracted from the survey according to test analyses. Final data were collected from 151 managers, executives and logistics managers which are the member of Association of International Forwarding and Logistics Service Providers (UTIKAD) and International Transporters' Association (UND). The study classifies fundamental risks of the 3PL firms and proposes some risk reducing strategies and roadmap for managers. The study intended to serve as a guide for general managers, managers, executives and logistics managers in the road transportation industry to reduce bad outcomes and improve firm's performance. The responses were analyzed through Factor Analysis, Regression Analysis, SERVQUAL Techniques and Path Diagram, respectively. The analysis' results showed that road transportation industry has important risks that are not properly managed by managers. According to the results, risks were classified and short and long term suggestions were developed for the managers.