Finansal serbestleşmenin maliye politikaları üzerine etkileri: Türkiye örneği
The effects of financial liberalization on the fiscal policies: Turkey evidence
  1. Tez No: 378532
  2. Yazar: MIRELA ABIDOVIC
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Serbestleşme, Maliye Politikası, Türkiye Ekonomisi, Financial Liberalization, Fiscal Policy, Turkish Economy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Finansal serbestleşme, düşük tasarruf düzeyine sahip ülkeler için büyüme ve kalkınma süreçlerinin finansmanı açısından önemli bir ekonomi politikası seçeneğidir. Küreselleşmenin de etkisiyle beraber dünyanın çeşitli yerlerinde karlı yatırım alanları arayan sermaye hareketleri özellikle yeterli sermaye stokuna sahip olmayan ülkelerin sermaye açıklarını kapatabilmektedirler. Böylelikle ülkelerin sahip oldukları farklı yatırım ortamları ve farklı düzenlemeler sermaye hareketlerinin karakterini belirlemede birinci derecede önem taşımaktadır. Dolayısıyla finansal serbestleşme kavramı, içeriği ve uygulama şekli sermaye hareketleri üzerinde etkili olmaktadır. Diğer taraftan finansal serbestleşme son yıllardaki küreselleşme sürecinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu dönemde Washington Uzlaşısı çerçevesinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler neoliberal yapısal reformları hayata geçirmiş, finansal serbestleşme de bu dönemin en önemli ekonomi politikası olarak uygulama alanı bulmuştur. Washington Uzlaşısı'ndan sonra IMF ve Dünya Bankası gibi ulus ötesi kurumlar gelişmekte olan ülkelere yaptıkları yardımları finansal serbestleşme politikalarının uygulanmasına bağlamışlardır. Türkiye ekonomisi de 24 Ocak Kararları ile beraber ithal ikameci sanayileşme modelinden ihracata dayalı sanayileşme modeline geçmiştir. Bu politika değişikliği, Türkiye'nin finansal dünya piyasalarına eklemlenmesini beraberinde getirmiştir. Öte yandan anılan dönemde Türkiye'de bir takım yapısal reformlar gerçekleştirilmiş, başta daraltıcı maliye politikaları olmak üzere kamunun ekonomi içindeki ağırlığı azaltılmaya çalışılmıştır. Gelirler, harcama ve bütçe kalemleri gibi maliye politikası araçları finansal serbestleşme sürecine uygun olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Bu çalışmanın ilk bölümünde finansal serbestleşme süreci detaylı olarak analiz edilmiştir. Ardından ikinci bölümde maliye politikasının amaç ve araçları tanımlanarak finansal serbestleşme süreci ile maliye politikaları arasındaki karşılıklı etkileşim ortaya konmuştur. Ardından son bölümde ise Türkiye'de uygulanan finansal serbestleşme ve bu sürecin maliye politikaları üzerinde yarattığı değişimler ortaya konmuştur. Elde edilen bulgulara göre Türkiye'de finansal serbestleşme süreci maliye politikası amaç ve araçlarını küresel ekonomik koşullara uyum sağlayacak şekilde etkilemiş ve değiştirmiştir. Bu bağlamda çalışmanın sonunda finansal serbestleşme sürecinin maliye politikaları üzerinde yarattığı dönüşümün olumsuz etkileri de ortaya konularak gerekli politika önermelerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Financial liberalization is an important ecomomic policy options for countries with a low level of saving in terms of financing growth and development of those countries. Grateful to the financial liberalization and impact of globalization, capital movements that act to the various profitable locatios are able to reduce defcisits of capital stock especillly of those countries that do not have sufficient economies. The primary importance of this process is in determining the character of capital movements regard to different investment environment and arrangements of capital. Therefore, the concept, content and method of application of financial liberalization become meningful on movements of capital. On the other hand, in recent years, financial liberalization has become an important part of the process of globalization. During this process, in the framework of the Washington Consensus, developed and developing countries have implemented neoliberal structural reforms. Therefore, in this period, financial liberalization is determined as the most importan application of the economic policies. After the Washington Consensus, transnational institutions such as the IMF and the World Bank's benfits to the developing countries were nearly connected to the implementation of the financial liberalization. Turkey's economy, together with 24 January decisions, has left the import substitution industrialization and oriented to the industrialization model of export. This policy change has brought Turkey's financial world markets articulation. On the other hand, during this period, Turkey has realized a number of structural reforms, particularly, contractory fiscal policies in the economy also including the reducing the public sector's intervention in the economy. In appropriate to the financial liberalization process, fiscal policy tools such as income, expenditure and budget pencils have been restated. In the first part of this study, financial liberalizaton process has been analyzed in detail. In the second section, defining the instruments of fiscal policy, have been demonstrated interactions between the financial liberalization process and fiscal policy. In the last part of this study is explained the financial liberalization applied in Turkey and changes that made financial liberalization process on the fiscal policy. According to the findings of financial liberalization process in Turkey, fiscal policy objectives and instruments are changed and effected in way to adapt to the global economic conditions. In this context, in the end of this study have explained the negative effects of financial liberalization on fiscal policy, putting forward the necessaary policy suggestions.