Financial crises and connectedness of European banks
Finansal krizler ve Avrupa bankalarının bağlanmışlığı
- Tez No: 378635
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Euro Krizi, Avrupa Bankaları, Diebold ve Yılmaz, bağlanmışlık ölçümü, Connectedness, Eurozone Crisis, European Banks, Diebold and Yilmaz Connectedness Measurement
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Finansal bağlantılarla ilgili geniş bir literatür olmasına rağmen, ilgili bilimsel çalışmaların kısıtlılığı bu konuda net bir sonuca varılamamasına sebep olmaktadır. Var olan literatürü tamamlayıcı nitelikte olan araştırmam, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyük bankaları arasındaki bağlantılara odaklanmaktadır. Bu çalışma, kriz döneminde finansal şokların nasıl yayıldığını ve hangi bankaların bu şokların yayılmasında etkin bir rol oynadığını analiz etmektedir. Bilimsel analiz bölümünde, her bankanın ağ üzerindeki çift taraflı etkisini hesaplamak için Diebold-Yılmaz'ın bağlanmışlık ölçümü kullanılmaktadır. Veri seti, 45 Avrupa bankasının 1998-2014 yılları arasında, hisse senedi getiri oynaklığı değerlerini içermektedir. Bu değerler sonucunda ortaya çıkan bağlanmışlık matrisi, tam örneklem analizi ve dinamik analiz için ana veri setini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The literature on financial connectedness has expended significantly since the last financial crisis. While there is a voluminous literature on financial linkages, mostly due to lack of empirical work these studies fail to provide conclusive policy recommendation. Complementary to this literature, my study focuses on all aspects of the linkages among the large banks of the EU member countries. My thesis identifies how financial shocks propagate during crisis times and which banks become main transmitters of these shocks. In empirical analysis, I use Diebold and Yilmaz connectedness measurement to calculate the reciprocal effects of each banks. The data set includes daily stock return volatilities for 45 European banks over the period 1998-2014. The resulting connectedness matrix serves as my main data in full sample and dynamic analysis.