Understanding the connectedness of short term interest rates
Kısa vadeli faizlerin bağlanmışlığını anlamak
- Tez No: 378634
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Financial connectedness, risk measurement, systemic risk, Libor rate, vector autoregression, variance decomposition
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada kısa vadeli faiz oranlarının bağlanmışlık analizi sunulmaktadır. Özellikle, Diebold-Yılmaz metodolojisini kullanarak 1991-2014 döneminde 33 ülke için 3 aylık bankalararası faiz oranlarının finansal bağlanmışlığının zaman içinde davranışı çalışılmaktadır. Kısa vadeli faiz oranlarının finansal kriz dönemlerinde yüksek ilişkili olduğu bulunmuştur. Daha önemli olarak, elde edilen sonuçlar merkez bankalarının politika faizi kararlarının kısa vadeli faiz oranlarının bağlanmışlığı üzerinde önemli etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Varyans ayrıştırması yöntemini finansal ağ sistemine uygulayarak, kısa vadeli faiz oranları arasındaki bağlar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Toplam bağlanım endeksi, dünya genelinde büyük ve küçük kriz dönemlerinde artmaktadır. Sonuçlar, tek Avrupa para birimi olan Avro kullanımına başlanmadan önce, şokların ağırlıklı olarak AB üyesi ülkelerden kaynaklandığını göstermektedir. Avro'nun kullanımına geçilmesinden sonra, finansal şokların yayılması açısından ABD ve AB kısa vadeli faiz oranlarının daha önemli konuma geldikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
I analyze the connectedness of short-term interest rates. In particular, I use the Diebold and Yilmaz methodology to study the behavior of financial connectedness across the 3-month interbank offered rates for 33 countries over the 1991-2014 period. I find that short-term interest rates have become highly interconnected during the financial crises. More importantly, my results reveal that policy interest rate decisions by the central banks have a crucial influence on the connectedness of short-term interest rates. As a next step, I apply variance decomposition to the financial network framework to clearly observe the linkages between the short-term interest rates. The total connectedness index emphasizes both the minor and major crisis episodes around the world. The empirical results show that before the introduction of the single European currency, Euro, in 1999, the bulk of the shock transmission took place among the EU member countries. Once Euro was introduced, the connectedness of the US and the EU short-term interest rates happened to be the most significant. After establishing these general results, I study the directional connectedness across countries during the most important crisis episodes.