Doğu belagatı ve batı retoriği üzerine mukayeseli bir inceleme
A research on eastern belagat and western rhetoric
  1. Tez No: 378648
  2. Yazar: ELİF KART
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Doğu belâgati, Batı retoriği, edebî sanatlar, mecazlar, anlamla ilgili sanatlar, tekrar sanatları, Eastern belâgat, western rhetoric, literary arts, tropes, literary arts about meaning, repetition arts
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, edebî sanatları Doğu belâgati ve Batı retoriği açısından örnekler gösterilerek, açıklanarak aralarındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır .Bu amaçla Doğu belâgati ve Batı retoriği üzerine kaynaklar incelenmiş, birtakım yabancı güvenilir sitelerden faydalanılmıştır. Açıklanan edebî sanatların kaynakçaları belirtilmiş ve doğu belâgati ve batı retoriğinde benzer sanatlar bir arada işlenmiştir. Sanatlar üç bölümde incelenmiştir. Her bölümde eşleştirilen sanatlar için eşleşme sebeplerini anlatan bir bölüm yazılmıştır .Bu çalışmayla toplumlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar gösteren edebî sanatları tespit etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been prepeared for presenting the similarities and differences between eastern belâgat and western rhetoric by explaining and giving samples.For this reason,sources on eastern belâgat and western rhetoric are examined,profitted by some foreign reliable sites.Sources of explained literary arts are stated and similiar literary arts are stated together.Arts are examined in three parts.İn each part,a section for the matched literary arts is written about the reason why these arts are matched.With this study, identifing literary arts which has differences and similarities between societies are aimed.