Kamil paşa'nın Rumeli müfettişliği (1851-1854)
Rumelia inspector of Kamil Pasha (1851-1854)
  1. Tez No: 378657
  2. Yazar: ŞURKAN KADER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ÇAKALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Kamil Paşa, Bosna-Hersek, Rumeli'nin teftişi, Tanzimat, Kamil Pasha, Bosnia and Herzegovina, İnspect of Rumelia
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tanzimat'ın ilanı ile birlikte imparatorluğun her alanında önemli değişikliklere gidilmişti. Bundaki amaç; milliyetçiliğin etkisini önleyerek, merkezi bir otorite kurmak ve dağılmakta olan ülkeyi bir arada tutmaktı. Ancak, Tanzimat'ın getirdiği yeni düzenlemeler imparatorluk genelinde özellikle de devlet otoritesinden uzak olan bölgelerde şiddetli tepki ile karşılaştı. Bunda çıkarları zedelenen ağa, voyvoda, ayan, kocabaşı gibi yerel güçlerin etkisi büyüktü. Hem çıkan tepkilerin sebeplerini araştırmak ve bunların önüne geçmek hem de Tanzimat uygulamalarını denetlemek için imparatorluğun çeşitli yerlerine müfettişler gönderildi. 1840, 1842 denemelerinden sonra 1850 yılında üçüncü kez teftiş işine girişildi. Ağustos 1851'de Rumeli Müfettişliğine getirilen Kamil Paşa, dolaştığı yerleri her yönüyle inceledi. Yaptıklarını ve ulaştığı sonuçları merkeze bildirdi. 1852 yılında Bosna ıslahatı ile görevlendirilen Paşa, burada da halkı memnun etmek ve eyaleti düzene sokmak için birçok icraata bulundu. Ocak 1854'e kadar süren çalışmaları sonucunda, bölgede uzun yıllardır devam eden kargaşalığa kısa bir müddette olsa son verdi.
Özet (Çeviri)
Important modifications were done at every dominian of empire with the declaration of Tanzimat. The aim of these modifications was to prevent the effect of nationalism, establish a central authority and keep the country which was separating in company. But new regulations which were introduced by Tanzimat, got reaction in every part of empire especially remote areas. This was because of local force (ağa, voyvoda, ayan, kocabaşı) whose interest was damaged. Because of these reactions, inspectors were send various part of empire both prevent this circumstance and inspect of Tanzimat's practice. After 1840, 1842's inspection, the third inspection was done in 1850. Kamil Pasha was appointed as an Inspector of Rumelia in August 1851, then he scrutinized where he traveled. He informed the centre of empire what he did and its results. Pasha was assigned for Bosna reform in 1852, he carryed out various activities in order to please of people and to put state in order. His works went on until January 1854. He put an end to disorder even for a short time.