Gazete ve dergi illüstrasyonlarının üretim sürecinin incelenmesi
Studying the production process of the magazine and newpaper illustrations
  1. Tez No: 378671
  2. Yazar: GÜNEL AKHUNDLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEDAT UMUR TÜRKER, YRD. DOÇ. MEHMET KORKUT ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: sayfa tasarımı, gazete ve dergi illüstrasyonu, fotoİllüstrasyon, fotoğraf olmayan illüstrasyonlar, dijital illüstrasyon, illüstrasyon teknikleri, Page design, illustration of newspaper and magazine, photo-illustration, illustrations lacking photograph, digital illustration, illustration techniques
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İçinde bulunduğumuz bilgi çağında, mevcut bilgi hacmini hızlı ve etkili bir şekilde işleme ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Bu noktada grafik tasarımın önemli bir dalı olan illüstrasyon, çizime dayalı bir biçimde, kitleye iletilmek istenen mesajı betimleyici, yorumlayıcı ve belgeleyici bir rol üstlenmektedir. Sanatlarında kökten değişimler yapmak için devamlı araştırma ve çalışma içinde bulunan günümüz sanatçıları, teknolojinin sağladığı yeni malzeme ve teknik olanakları zorlayarak yeni anlatım yolları aramaktadırlar. Kullanılmakta olan klasik çizim araçlarının yanı sıra, bilgisayar teknolojisinde yaşanan büyük gelişmelerin sağladığı kolaylıklar nedeni ile bilgisayarın illüstrasyon alanında her geçen gün daha yaygın bir şekilde kullanıldığı görülmektedir. Yazılı basında bir haber unsuru olarak kullanılan fotoğraf, yazınsal haberden özellikle yapısal açıdan farklıdır. Üretim süreçleri yönüyle de haber fotoğrafı ve yazınsal haberin aynı olmadığı görülmektedir.Her ikisi de farklı mediumlardır. Medya ve habercilik etiği tartışmalarında, haber fotoğrafçılığı etiğikonusunu doğru ve yeterli açımlayarak değerlendirebilmek için öncelikle söz konusu farklılıklar gözönünde bulundurulmalıdır. Bu durum, haber fotoğrafçılığının etik tartışmalar içerisinde ayrıca elealınma gereğini beraberinde getiren önemli etmenlerin başında gelmektedir. Etiğin konusu bireylerineylemde bulunurken -tutum ve davranışları bağlamında- yaptıkları seçimler üzerine yoğunlaştığına göre, haber fotoğrafçılığı etiğinin öncelikli konusu da, haber fotoğrafçılarının mesleksel tutum,davranışve seçimlerini belirleyen“haber fotoğrafı üretim süreci”koşullarıdır. Bu çalışma, geleneksel illüstrasyon teknikleri ve dijital illüstrasyon texnikasıının incelenmesi, bu konu ile ilgili yapılacak çalışmalara kaynak olması amacıyla yazılmıştır . Yapılan araştırmanın temel sonucu gazete ve dergi tasarımı, bununla ilgili yapılan araştırmalar, günümüzde gazete ve dergi illüstrasyonunun türleri, gazete ve dergilerde İllüstrasiyonların işlevi, illüstrasyonu metinle ilişkisi , gazete ve dergi sayılarının illüstrasyon sistemi, çeşitli basın örneklerinin illüstrasyonunun karakteristik özellikleri, gazete ve dergi grafiğinin gelişimi, editör tarafından değerlendirilmesi olmuştur .
Özet (Çeviri)
In the era of knowledge we are in, the need for processing the amount of knowledge available rapidly and effectively is increasing day after day. In this context the illustration, an important branch of graphic designing, undertakes a descriptive, interpretive and authenticative role about the message that is wanted to be conveyed to community in a way based on drawing. Today's artists who are in continuous investigation and study to make radical changes in their arts, look for new ways of expression through forcing the new material and technical possibilities provided by technology. As well as the classical drawing tools being used, widespread use of computer is seen in the field of illustration due to the possibilities provided by great advances experienced in computer technology. The photograph being used as an element of news in printed media is different from literary news in terms of nature. News photograph and literary news do not seem similar in terms of production processes. These are distinct media. In order to evaluate the topic of news photography correctly and efficiently in disputes concerning the ethics of media and reporting, primarily subject differences should be taken into account. This situation is among the primary important factors that should be considered within the ethical discussions about news photography. Since the topic of ethics concentrates on the choices – in the context of attitudes and behaviors - made by individuals while they are acting, the primary subject of the“ethics of news photography”is the conditions of the“news photograph production stage”which determine news photographers' occupational attitudes, behaviors and choices. The fundamental results of study were newspaper and magazine design, investigations performed related to that, today's newspaper and magazine illustration types, the function of illustrations in newspapers and magazines, the relationship of illustration with the text, the illustration system of newspaper and magazine issues, the characteristic features of illustration in various press samples and development and evaluation of newspaper and magazine graphics by editor.