Kolorektal kanserli hastaların demografik, klinik ve patolojik özellikleri, prognoza etki eden faktörler
  1. Tez No: 379186
  2. Yazar: MUSTAFA BARUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: kolorektal kanser, sağkalım süreleri, prognoz, prediktif faktörler, Colorectal cancer, survival, prognosis, predictive factors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş: Kolorektal karsinom (KRK) dünyada en yaygın üçüncü kanserdir. Kanserden ölümlerde ikinci sıradadır. Yaş ilerledikçe sıklığı artmaktadır. Cerrahi eksizyon tedavinin temelini oluşturmaktadır. Patolojik olarak negatif sirkumferensiyel marjin lokal rekürrensi azaltır ve sağkalımı iyileştirmektedir. Amaç: Çalışmamızın amacı Kasım 2011 ? Eylül 2013 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Polikliniği?ne başvuran Evre I-IV kolorektal kanserli hastalarda hastalıksız ve genel sağkalım üzerine etki eden prognostik faktörleri araştırmaktı. Hastalar ve yöntem: Çalışmaya 18-80 yaş aralığında KRK tanısı konulmuş 100 hasta alındı. Hastaların demografik özellikleri, aile öyküleri ve beslenme alışkanlıklarını içeren ayrıntılı anamnezleri alındı. Klinik, laboratuvar ve patolojik özellikleri kaydedildi. Sağkalım analizleri yapıldı ve prognoza etki eden faktörler araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 100 (E/K:47/53) hasta alındı. Yaş ortalamaları 62.48±11.17 (aralık: 26-83) yıldı. Vücut kitle indeksleri (VKİ) 27.66±5.09 kg/m2 idi. Başvuru semptomları sıklık sırasına göre; karın ağrısı, konstipasyon ve rektal kanamaydı. Sigara ve alkol kullanımı %5?in altındaydı, %80 hastada hergün kırmızı et tüketimi vardı. Tanı anında Evre I-II, III ve IV hasta oranları sırasıyla, % 35, 33 ve 32 idi. Metastatik/çıkarılan lenf nodu oranları (LNR) Evre I-II hastalarda Evre III-IV hastalara göre anlamlı ölçüde düşüktü (p0.05). Evre 4 hastaların GSK Evre 1-2 hastalardan anlamlı ölçüde kısaydı (log rank p=0.018) Tedavi grupları arasında sağkalım farkı saptanmadı. Evre, yaş, cinsiyet, LNR, lökosit, trombosit sayımı, CRP gibi olası faktörlerden bağımsız olarak LDH düzeyi toplam sağkalımı belirleyen bir faktördü (p=0.001). Evre I-III hastalarda NLR, diğer olası faktörlerden bağımsız olarak hastalıksız sağkalımı etkilen bir faktördü (p=0.034). Evre IV hastalarda progresyonsuz sağkalımı, NLR ve CEA düzeyleri diğer faktörlerden bağımsız olarak etkiliyordu (sırasıyla p değerleri; 0.044 ve 0.015). Sonuç: Çalışmamızda hastaların yaş, cinsiyet, VKI ortalamaları literatürle uyumlu olarak bulundu. Hastaların hem hergün öğünlerde kırmızı et ve kızartma tarzında pişirme özellikleri, bölgemizde KRK etyolojisinde diyetin önemli rolü olduğunu göstermekteydi. Tüm rehberlerin önerdiği sayıda (En az 12 adet) lenf nodu diseksiyonu 2/3 hastaya yapılmıştı. Evre ilerledikçe sağ kalım oranları azalmış, ancak retrospektif bir analiz olması, tedavi gruplarının standardize olmaması nedeni ile sağkalım süreleri literatürden daha az hesaplanmıştır. Ayrıca, çalışmamız NLR ve kötü prognoz ilişkisi hakkında önceki bulguları desteklemiş; NLR, KRK?li hastalarda CEA ve LDH gibi sağkalım için bağımsız bir belirleyici olmuştur. Çeşitli solid tümörlerde sistemik inflamatuar yanıt sağkalım için bağımsız bir belirleyici olarak kabul edilmektedir. NLR pro-tümöral inflamatuar yanıt ve anti-tümöral immün sistem arasındaki dengesizliği yansıtmaktadır. Çalışmamızda, NLR, KRK için bağımsız bir prognostik faktördür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Colorectal cancer (CRC) is the third frequently diagnosed cancer and the second leading cause of cancer death. The incidence of CRC is increased with age. Surgical excision is backbone the treatment. Negative circumferencial resection margin is associated with decreased frequency of local recurrence and prolonged survival. Aim: The aim of our study is to investigate the demographical and clinical characteristics of CRC patients who admitted to Gaziosmanpasa University Medical Oncology outpatient clinic between November2011-September2013 and determined to prognostic factors. Patients and Methods: Overall 100 patients (ages 18-80 years) were included into the study. Demographic, clinical and laboratory characteristics were obtained. Survival analyses and regression analyses were performed for determining of prognostic factors. Results: One hundred patients with CRC (man/woman: 47/53) (mean ages: 62.48±11.17, range 26-83 years) were included into the study. Body mass indexes were calculated as 27.66±5.09 kg/m2. Smoking and alcohol behaviour rates were under 5%, 80% of patients preferred red meat every day. Most of patients were admitted to hospital with abdominal pain, constipation and rectal bleeding. The stages were 35, 33 and 32% for Stage I-II, III and IV at the time of diagnosis, respectively. Metastatic/removed lymph node ratio (LNR) was significantly lower in stage I-II than Stage III-IV (p0.05). Adjuvant and palliative treatment groups had had similar survival rates. LDH was independently associated with OS (from age, gender, LNR, WBC, Plt, CRP) (p=0.001). NLR was an independent predictor for PFS in Stage I-III (p=0.034). There was a significant and independent (from other factors) association between NLR and CEA and PFS in Stage IV (p values; 0.044 and 0.015, respectively). Conclusion: In our study, age, gender and BMI averages of CRC patients were found as similar with previous data. The patients usually preferred red meat in diet almost every day in a month, so, in our region, dietary habits were important underlying factor of CRC. At least 12 lymph nodes were removed of 2/3 of pts. as suggested by guidelines. Advanced stage was associated with poor prognosis. However, the survival rates were found as shorter than the previously published data because of the retrospective design of our study and different treatment modalities. Furthermore, our study supported the previous data about association between NLR and poor prognosis, NLR was an independent prognostic factor for survival in CRC patients as well as LDH and CEA. Systemic inflammatory response is accepted as an independent predictor of survival in various solid tumors. NLR reflects a disturbance between pro-tumoral inflammatory response and anti-tumoral immune system. In our study, NLR is an independent prognostic factor for CRC.