Benign ve malign sklerotik kemik lezyonlarında dinamik kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme
Dynamic contrast-enhanced magnetic resonance imaging in benign and malignant sclerotic bone lesions
  1. Tez No: 379227
  2. Yazar: ŞAKİR SÜLEYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. POLAT KOŞUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: DK-MRG, sklerotik kemik lezyonları, benign-metastaz ayrımı, DC-MRI, sclerotic bone lesions, the discrimination of benign-metastasis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Dinamik kontrastlı MRG'nin (DK-MRG) benign ve metastatik sklerotik kemik lezyonlarını ayırmada yararlı olup olmadığını belirlemeye çalıştık. Materyal ve metod: Yaş ortalaması 55 olan toplam 39 olgunun sklerotik kemik lezyonlarında ve sağlam kemik dokularında DK-MRG incelemesi yapıldı. Benign grup 10 olgudan, malign grup 29 olgudan oluşturuldu. Sklerotik lezyonlarda kontrastlanma yüzdesi pik değeri, lezyondaki kontrastlanma yüzdesi pik değerinin normal kemikteki kontrastlanma yüzdesi pik değerine bölünmesi ile elde edilen oran ve zaman-sinyal intensite eğrileri değerlendirildi. Bulgular: Benign gruptaki sklerotik kemik lezyonlarının kontrastlanma yüzdesi pik değeri minimum 31, maksimum 111, ortalama değeri 63.6, malign guptaki kontrastlanma yüzdesi pik değeri minimum 41, maksimum 209, ortalama 125.1 olarak hesaplandı. Malign grubun kontrastlanma yüzdesi pik değeri ile benign grubun kontrastlanma yüzdesi pik değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Benign-malign ayrımında kontrastlanma yüzdesi pik değeri için optimal eşik değer (cut off) 79.5 olarak hesaplandı. Kontrastlanma yüzdesi pik değerlerinin bölünmesi ile elde edilen oranda; benign grubun minimum değeri 0.4, maksimum değeri 2.7, ortalaması 1.17, malign grubun minimum değeri 1.2, maksimum değeri 16.08, ortalaması 5.08 olarak hesaplandı. Bu oranda benign-metastaz ayrımında belirlenen eşik değer 1.28 olarak tespit edildi.39 olgunun hiçbirinde tip A eğri paterni izlenmedi. 24 olguda tip D, 11 olguda tip C, 3 olguda tip B ve 1 olguda da tip E zaman-sinyal intesnite eğri paterni saptandı Sonuç: DK-MRG sklerotik kemik lezyonlarında kontrastlanma yüzdesi pik değeri, bu değerlerin oranı ve zaman-sinyal intensite eğrileri değerlendirilerek metastaz-benign lezyonları ayırt etmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to determine whether the dynamic contrast-enhancedMRI(DC-MRI) is useful to distinguish between metastatic and benign sclerotic bone lesions. Methods: DC-MRI is performed to 39 patients with sclerotic bone lesions both to the lesions and healthy bone tissue. Benign group consisted 10 cases while malignant group included 29 cases. We evaluated the peak value of the contrasting percentage and the ratio of the peak value of the contrasting percentage of the sclerotic lesions, the peak value of the contrasting percentage of the healthy bone tissue and the curves of time-signal intensity. Results: The peak value of contrasting percentage in benign group was between 31- 111, and the avarage was 63.6, in the malignant goup it was between 41- 209, and the avarage was 125.1. The difference of the peak value of contrasting between the malignant group and benign group was statistically significant. The cut off point of the peak value of the contrasting percentage to discriminate benign-malignant was calculated as 79.5. The ratio of this value in the benign group was 0.4 minimum, 2.7 maximum with the avarage of 1.17, and in the malignant group minimum 1.2, maximum 16.08, with the avarage of 5.08. We calculated the cut off value of this ratio to discriminate benign-metastasis as 1.28.We did not observe curve type A in any of the 39 cases. We found type D time-signal intensity patern in 24 cases, type C in 11 cases, type B in 3 cases and type E in one case. Conclusion: DC-MRI can be used to discriminate metastatic and benign sclerotic bone lesions by evaluating the peak value of contrasting percentage and the ratio of this value and the curves of time-signal intensity.