Ergenlerde internet bağımlılığı yordayıcıları olarak ana baba tutumları, iletişim becerisi ve yalnızlık algısı
Internet addiction in adolescents as predictors of parental attitudes, communication and and the perception of loneliness
- Tez No: 379281
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ITIR TARI CÖMERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, ergenler, ana baba tutumları, iletişim becerisi, yalnızlık algısı
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada ergenlerde internet bağımlılığı yordayıcıları olarak ana baba tutumları, iletişim becerisi ve yalnızlık algısı incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada internet bağımlılığını yordayan değişkenler olarak ana baba tutumları, iletişim becerisi ve yalnızlık algısının yanında bazı demografik özellikler ve internet kullanımına ilişkin veriler de seçilmiştir. Bu araştırma ilişkisel tarama modelli bir yordama çalışması niteliğindedir. Araştırmaya 2013-2014 eğitim öğretim yılından İstanbul ili Bağcılar ilçesinde bulunan bir ortaöğretim kurumundaki 9. sınıfta öğrenim gören 62'si kız, 60' ı erkek 122 öğrenci katılmıştır. Bu araştırmada ergenlerde internet bağımlılığını değerlendirmek için“İnternet Kullanım Özellikleri ”; ana baba tutumlarını ölçmek için“Ana Baba Tutumları Ölçeği”, iletişim becerilerini ölçmek için“İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği”, yalnızlık düzeylerini belirlemek için“UCLA Yalnızlık Ölçeği”kullanılmıştır. Ergenlerin demografik özelliklerine ve internet kullanımına ilişkin verilerin elde edilmesinde“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 17.0 paket programından yararlanılarak tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma), Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H-testi, Post-hoc analizi, Scheffe testi, Pearson korelasyon, Regresyon analizi kullanılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda günlük internet kullanım süresi, cinsiyet ve cep telefonunun olması, aylık gelir değişkenlerinin ergenlerde internet bağımlılığını yordadığı bulunmuştur. İnternet kullanım düzeyinin belirleyicisi olarak anne baba tutumları, iletişim becerisi, yalnızlık değişkenleri ile internet kullanım düzeyi ile ilişkisinin (açıklayıcılık gücünün) zayıf olduğu görülmüştür. Demokratik, koruyucu istekçi, otoriter anne baba tutumu ve yalnızlık ile internet bağımlılığı arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine carefully the manners of parents, communication skills and perceived loneliness of in adolescents as predictives of internet addiction. In this study, beside these variables such as; manners of parents, communication skills and perceived loneliness that predict internet addiction, some demographic features and statistics about internet use are given. This study is predictive type of relational screening model. In 2013-2014 academic year, 9th grade -62 female and 60 male- totally 122 students attended to the study in a high school in Bağcılar, İstanbul.“Internet Use Features Scale”was used to assess internet addiction at adolescence.“Manners of Parents Scale”was used to assess manners of parents.“Communication Skills Assessment Scale”was used to evaluate communication skills and“UCLA Loneliness Scale”to determine loneliness level of students.“Personal Information Form”was given to adolescents in order to have their demographic infomation and data about their internet use habits. By making use of SPSS 17.0 data analysis, descriptive statistics methods (Number, Percent, Average, Standart deviation), Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H-test, Post-hoc analysis, Scheffe test, Pearson Correlation and Regression Analysis was used for all statistical analysis. At the end of the study, it was agreed that the period of internet use, having gender and mobile phone, monthly income variables predict the internet addiction of adolescents. As a determiner of internet use level, it was concluded that the relation (the ability of explaining) between internet use and manners of parents, communication skills, loneliness variables is weak. The relation between internet addiction and democratic, protective, authoritarian family structure was seen meaningful. Keywords : Internet addiction, adolescents, manners of parents, communication skills, perceived loneliness.