Akut anterior miyokard enfarktüsü ile başvuran hastalarda Syntax, klinik Syntax ve rezidü Syntax skorlarının intrakardiyak defibrilatör( ICD ) implantasyonunu öngörmedeki rolü
The predictive value of syntax ,clinical syntax and residual syntax Score for ıntracardiac defibrilator implantation with acute anterior myocardial infarction admitted patients
- Tez No: 379295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: akut anterior miyokard infarktüsü, SYNTAX, klinik SYNTAX ve rezidü SYNTAX skorları, ICD, acute anterior myocardial infarction, SYNTAX, clinical SYNTAX ve residual SYNTAX scores, ICD
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar özellikle gelişmiş ülkeler ve batı dünyası olmak üzere tüm dünyada en önde gelen morbidite ve mortalite sebeplerindendir. Yaptığımız retrospektif çalışmada acil servisimize akut anterior miyokard infarktüsü ile başvuran hastalarda reperfüzyon tedavisi olarak primer perkütan koroner girişim yapılan hastalardan hesapladığımız SYNTAX, klinik SYNTAX ve rezidü SYNTAX Skorlarının ileride ICD implastasyonunu öngörmedeki rolünü araştırdık. Metot: 2011-2013 yılları arasında acil servise akut miyokard infarktüsü ile başvurup primer kateter laboratuarına alınan 345 hasta çalışmamıza alındı. Hastaların koroner anjiografi görüntüleri izlendi . Tüm hastaların SYNTAX, klinik SYNTAX ve rezüdü SYNTAX skorlama sistemi ile skorları hesaplandı. Bulgular: Çalışmamıza 2011-2013 tarihleri arasında acil servisimize akut anterior miyokard enfarktüsü ile başvuran 345 hasta alındı. Hastaların 52 sine ICD implante edildi. Tek değişkenli analizde ICD implante edilen hastalarda yaş, DM, HT, HPL, sigara içiciliği, EF , GFR, TIMI akım skoru, işlem başarısı, noreflow öyküsü, SYNTAX skoru, klinik SYNTAX Skoru ve rezidü SYNTAX skoru anlamlı olarak yüksek bulundu . Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde EF ve her üç SYNTAX skoru anlamlı kabul edildi. Sonuçlar: : Akut Anterior MI ile başvuran hastaların başvuru anında hesaplanan EF , SYNTAX , klinik SYNTAX ve rezidü SYNTAX skorunun 3 aylık takip sonunda ICD implantasyonunu öngörmüştür . Düşük EF ve yüksek SYNTAX skorları ile başvuran hastaların açısından yakın takibi gerektirmektedir
Özet (Çeviri)
Introduction: Cardiovascular heart diseases are the most common mortality and morbidity cause in developed countries. In our retrospective study we searched for patients who admitted to hospital with acute anterior myocardial infarction that gone for reperfusion therapy with primary percutan coronary invention. We assessed these patients with SYNTAX, clinical SYNTAX and residual SYNTAX score and investigate the role to predict ICD implantation Methods:345 patients with acute myocardial infarction who went to primary percutan coronary invention attented to emergency room, through 2011-2013 years, were included. Angiographic pictures are investigated and SYNTAX, clinical SYNTAX ve residual SYNTAX scores were calculated. Results: In our study 345 acute anterior MI patients who attended to our emergency room in 2011-2013 were included. 52 of the patients had ICD implantation. In these patients with one variable analysis age, DM,HT,HPL, smoking, EF, GFR, TIMI flow score , procedural success, noreflow history, SYNTAX score, clinical SYNTAX score and residual SYNTAX score were significantly high. With the Multiple variable logistic regresion analysis EF and both three SYNTAX score was considered significant. Conclusion: We found that after 3 month follow up, EF,SYNTAX score, clinical SYNTAX score and residual SYNTAX score calculated at first admission with Acute anterior MI patients, ICD implamentation can predicted. We recommend that Close follow is is needed for patients with low EF and high SYNTAX score.