Aroma masajının yaşlılardaki konstipasyona etkisi
The effect of aroma massage on constipation in elderly
- Tez No: 379317
- Danışmanlar: PROF. DR. MAĞFİRET KAŞIKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aroma masajı, hemşirelik, konstipasyon, yaşlılar, Aroma massage, constipation, elderly and nursing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırma, yaşlılarda aroma masajının konstipasyona etkisini incelemek amacıyla girişim-kontrol deseninde yarı deneysel olarak yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, Gaziantep Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 01 Aralık 2012–01 Mart 2013 tarihleri arasında 48 yaşlı ile yürütüldü. Veri toplama araçları olarak“Birey Tanıtım Formu”“Görsel Kıyaslama Ölçeği”ve“Günlük Konstipasyon İzlem Formu”kullanıldı. Girişim grubundaki yaşlılara yağ karışımı ile 3 hafta boyunca günde bir defa 15 dakika düzenli masaj yapıldı. Kontrol grubundaki yaşlılara ise herhangi uygulama yapılmadı. Her iki grupta yer alan yaşlılar araştırmacı tarafından, aroma masajı öncesi (7 gün), aroma masajı sırası (21 gün) ve aroma masajı sonrası (7 gün) olmak üzere toplam 35 gün“Günlük Konstipasyon İzlem Formu”ile izlendi.“Birey Tanıtım Formu”ve“Görsel Kıyaslama Ölçeği”yalnızca ilk hafta uygulandı. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, yüzdelik, ki kare, t testi, bağımlı gruplarda t testi ve bağımsız gruplarda t testi kullanıldı. Bulgular: Aroma masajı sırası ve sonrası girişim grubunda,“dışkılama sayısı”“dışkı miktarı”ve“dışkı kıvamı”puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı,“dışkılama sırasında ıkınma”ve“dışkılama sonrası tam boşalamama hissi”puan ortalamalarının ise azaldığı belirlenmiştir. Kontrol grubunda ise“dışkılama sayısı”ve“dışkı miktarı”puan ortalamalarının arttığı,“dışkılama sırasında ıkınma”puan ortalamasının ise azaldığı belirlenmiştir. Sonuç: Aroma masajı uygulaması, yaşlıların konstipasyon belirtilerinden dışkılama sayısı, dışkı miktarı ve dışkı kıvamını arttırdığı, dışkılama sırasında ıkınma ve dışkılama sonrası tam boşalamama hissini azalttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was performed in order to examine the effect of aroma massage on constipation in the elderly as a intervention-control in the pattern semi-experimental study. Material and Method: Research, was executed in Gaziantep Elderly Care and Rehabilitation Center between 1 December 2012 and 01 March 2013 with 48 elderly.“Individual Idendification Form”,“Visual Comprasion Scale”and“Daily Constipation Following Form”were used as data collecting tools. Massage was applied with oil blend to the experimental group during 3 weeks, once a day and lasting 15 minutes. No massage was applied to control group. Both group of elderly were followed 7 days before aroma massage, 21 days during aroma massage and 7 days after aroma massage (totaly 35 days) by researcher. During the 35 days follow up period researcher used“Daily Constipation Following Form”. Beside this form,“Individual Idendification Form”and“Visual Comprasion Scale”were applied to elderly during first week of follow up period. Mean freguency, chi-square, t-test, t-test in dependent groups and t-test in independent groups were used for statistical analysis. Results: During aroma massage and after aroma massage in intervention group, mean scores related to 'defecation number', 'amount of feces' and 'consistency of feces' were increased and these increases were statistically significant. The mean scores related to 'straining during defecation' and 'feeling of incomplete discharge of feces' were decreased. In control group; mean scores related to 'frequency of defecation' and 'amount of feces' were increased, and the mean score related to 'straining during defecation' was decreased. Conclusion: It was determined that aroma massage practice has increased 'frequency of defecation', 'amount of feces' and 'consistency of feces' but decreased the 'straining during defecation' and ' feeling of incomplete discharge of feces'. These results suggest that symptoms of constipation were decreased in the elderly.