Yaşlılarda konstipasyon yönetiminde abdominal masajın etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effects of abdominal massage in management of constipation in the elderly: A randomize controlled study
  1. Tez No: 426661
  2. Yazar: AYŞE BARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEBAHAT AKBAL ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, konstipasyon, abdominal masaj, Aging, constipation, abdominal massage
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yaşlılık; bireyde görülen biyolojik, fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik değişimlerin yaşandığı süreçtir. Ülkemizde yaşlı nüfus oranı giderek artmaktadır. Hem dünyadaki hem ülkemizdeki yaşlı nüfustaki artış beraberinde yaşlıların bakım sorununu gündeme getirmektedir. Yaşlı nüfustaki artış, kronik hastalıkların ve bazı sağlık problemlerinin de artmasına neden olmuştur. Yaşlılarda sık görülen ve yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunlarından biri de konstipasyondur. Konstipasyon neden olduğu klinik şikayetler dışında öldürücü bağırsak obstrüksüyonu ile de sonuçlanabilen ciddi bir problemdir. Konstipasyonu gidermede farklı yöntemler kullanılmıştır. Literatürde abdominal masajın etkinliğiyle ilgili birkaç çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada bireylerde ortaya çıkan konstipasyon şiddetinin azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılmasında uygulanan abdominal masajın etkinliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini oluşturan 60 yaşlının 30'u kontrol, 30'u uygulama grubunu oluşturdu. Her iki grup demografik özellikler açısından benzerdi. Uygulama grubuna dört hafta süreyle günde 15 dakika abdominal masaj uygulanırken, kontrol grubuna ise herhangi bir uygulama yapılmadı. Uygulama öncesi ve sonrası, konstipasyon değerlendirme ölçekleri kullanılarak elde edilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Dört hafta boyunca abdominal masaj uygulaması sonucunda her iki grubun Roma Ш tanı kriterlerinde anlamlı değişiklik olmazken; haftada 3' ten az defekasyona çıkma durumunda iki grup arasında fark olduğu; Bristol Dışkılama Skalası'na göre uygulama grubundaki yaşlıların konstipasyon problemlerinde iyileşme olduğu ve işlem öncesi işlem sonrası Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği toplam puanları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptandı. Sonuç olarak konstipasyon tedavisinde uygulanan abdominal masajın yaşlıların büyük bir kısmında etkili bir tedavi yöntemi olduğu, herhangi bir yan etkisinin olmadığı, yaşlıların yaşam kalitesini artırdığı ve hemşirelik bakım sürecinde önemli bir rol oynadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aging is a period in which morphological, physiological and pathological changes such as the emergence of various diseases, decreased physical and mental ability, increased loss of ability and the decline of independent function occur in the body. The ratio of elderly people is gradually increasing in our country and this increase brings up the problems about elderly care both in our country and the world. This increase also leads to rising choronic diseases and some health problems. Constipation is one of the health problems which can be commonly seen in old population and can reduce quality of life. Constipation is a serious problem which may result in a fatal intestinal obstruction as well as clinical complaints. Several methods have been used to ease constipation. There are some studies which have been conducted to evaluate the effectiveness of abdominal massage in the literature. This study aims to evaluate the effectiveness of abdominal massage which is applied to reduce or extinguish constipation. 30 of sixty elders comprising the sample of the study were in control group and the other 30 people were located in the intervention group. Both groups were similar in terms of demographic characteristics. While the intervention group were applied fifteen-minute abdominal massage per a day for 4 weeks, control group didn't have any implementation. Constipation assessment scales were used before and after the study and the data were compared statistically. At the end of abdominal massage applied for four weeks, there wasn't any significant change in Roma III criteria of two groups. But there was a difference between two groups with regards to defecation which was seen less than three in a week and according to Bristol Stool Scale there was recovery about constipation problems in the intervention group It was identified that there was a significant change when the pre-processing scores were compared to post-processing scores which were determined according to CSI. As a result, abdominal massage which is applied in treatment of constipation is an effective treatment for the majority of elders. It can be stated that abdominal massage has no side effects, improves the the quality of life of elders and plays an important role nursing care process.