Usnea longissima ach. liken türünden elde edilen total ekstraktın in vitro ortamda rat ileum motilitesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of extract produced from Usnea longissima ach. lichen's effects on motility of rat ileum in vitro
  1. Tez No: 379333
  2. Yazar: ASLIHAN ATASEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUNALİ ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Veteriner Hekimliği, Physiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ACh, İleum, KCl, Liken, Rat, Usnea longissima Ach, ACh, Ileum, KCl, Lichen, Rat, Usnea longissima Ach
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Likenler, çok eski yıllardan beri bilinen ve biyolojik içerikleri ile etkinlikleri hakkında çok fazla çalışma yapılmış bir bitkidir. Günümüzde likenlerin özellikleri ile ilgili birçok çalışma bulunmasına rağmen halen metabolik etkileri tam olarak ortaya konulamamıştır. Özellikle son yıllarda alternatif tıp alanında yapılan birçok çalışmayla beraber likenlerin terapotik kullanımları gittikçe artmaktadır. Bu araştırmada ülkemizde değişik amaçlarla kullanılan Usnea longissima Ach. liken türünden elde edilen ekstraktın rat ileum motilitesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 24 adet erkek ergin Sprague Dawley cinsi rat kullanıldı. Fizyolojik şartlar altında bakım beslemesi yapılan ratlar, anestezi altında servikal dislokasyon metodu ile ötenazi edildiler. Ratların abdomenleri açılarak ileum izole edildi. İleumun temizliği yapıldıktan sonra hazırlanan kas şeritleri, içerisinde Krebs solüsyonu bulunan 20 ml'lik organ banyosuna yerleştirildi. Dokuya 1 gram (g) gerim uygulanarak 1 saatlik inkübasyon periyoduna bırakıldı. İnkübasyon periyodu sonunda banyoya asetilkolin (ACh, 10-7, 10-6, 10-5, 10-4, 10-3 M), potasyum klorür (KCl, 20, 40, 60, 80, 100 mM) ve Usnea longissima ekstraktı çeşitli dozlarda (0.012, 0.12,1.2, 12, 120 μg/ml) bir protokol çerçevesinde uygulandı. Elde edilen değerlerin istatistiksel değerlendirilmesione way analysis of variance (Anova) sonrası Tukey testi ile değerlendirildi. Bulgular: Usnea longissima'nın farklı dozlarının, ACh ve KCl ile indüklenen in vitro rat ileum düz kas kontraktilitesini inhibe ettiği belirlendi. Sonuç: Usnea longissima'nın ACh ve KCl ile indüklenen in vitro rat ileum düz kas kontraksiyon cevaplarını baskıladığı belirlendi. Usnea longissima'nın ACh cevaplarını baskılayıcı etkisinin muskarinik mekanizma üzerinden, KCl cevaplarını baskılayıcı etkisinin ise voltaja duyarlı L tipi kalsiyum (Ca2+) kanalları üzerinden olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Lichens is a plant, which are known since many earliest years and there are many studies about them and their biological ingredients. Although, nowadays there are many studies about their features, the metabolic effects of lichens are not clarified up to now. Especially in recent years which intensive investigated way of alternative medicine and treatment, lichens are made gradually increase their importance. In this study we aimed to investigate the effect of lichen extracted from Usnea longissima Ach. on the motility of rat ileum that is which is used for different purposes in our country. Material and Methods: In this study 24 adult male Sprague Dawley rats were used. The rats, which were cared and fed under physiological conditions, were euthanized by the method of dislocation under anesthetized. Ileum was isolated from rats by opening abdomens. After the dissection of the ileum, muscle stips were placed 20 ml organ bath that contained Crebs solution. 1 g tension was applied in the tissue and it was incubated for 1 hour period. End of the incubation period, the various doses of extract (0.012, 0.12, 1.2, 12, 120 μg/ml), acetylcholine (Ach, 10-7, 10-6, 10-5, 10-4, 10-3 M), potassium chloride (KCl, 20, 40, 60, 80, 100 mM) and Usnea longissima extract were applied in the bath according to the protocol. The values were assessed due to statistical differences between groups via One-way analysis of variance (Anova) followed Tukey test. Results: It was determined that different doses of Usnea longissima were inhibited smooth muscle contractility of the rats ileum which was induced by ACh and KCl. Conclusion: It was believed that Usnea longissima reduced responses of the smooth muscle contractility of in vitro rats ileum that was induced by ACh and KCl. It is thought that the response of Usnea longissima though ACh was reduced by muscarinic receptors and also the response of Usnea logissima though KCl was reduced by L-type calcium canal.