Erzurumda tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp'nin araştırılması
Presence of Listeria spp. in chichen carcases consumed in Erzurum
- Tez No: 379332
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ATASEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, Listeria spp, Tavuk karkası, Chicken Carcases, Erzurum, Listeria spp
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışma, Erzurum'da tüketime sunulan tavuk karkaslarında Listeria spp'in varlığını ve yaygınlığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada Erzurum'da tüketime sunulan 100 adet tavuk karkası örneği analize alınmıştır. Listeria spp. izolasyon ve identifikasyonunda modifiye USDA/FSIS (United States Department of Agricultural/Food Safety Inspection Service) metodu ve Microbact 12 L Listeria identifikasyon test kiti kullanıldı. Bulgular: Yapılan izolasyon çalışmalarında tavuk karkas örneklerinde 64 (%64) adet Listeria spp. izole edildi. İdentifiye edilen Listeria'ların 16 (%25)'sının L. monocytogenes, 26 (%40.62)'sının L.innocua, 12 (% 18.75)'sinin L.grayi, 5 (% 7.81)'inin L.murrayi ve 5 (% 7.81)'inin L.welshimeri olduğu tespit edildi. Sonuç: Elde edilen bulgular neticesinde tavuk karkaslarının Listeria spp. etkeni ile yüksek oranda kontamine olduğu görülmüştür. Halk sağlığının korunması amacıyla tavuk karkaslarının uygun hijyenik ve teknolojik koşullarda üretilmesi gerekmektedir. Ayrıca antibiyotiklerin hastalıktan koruyucu ve büyümeyi artırıcı olarak kullanımları resmi otorite tarafından düzenli olarak kontrol edilerek önlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the presence and prevalence of Listeria spp. in chicken carcasses in Erzurum province. Material and Method: In this study, chicken carcases 100 samples were analysed. In the isolation and identification of Listeria spp. species were used modified USDA/FSIS method and Microbact 12 L Listeria Identification test Kit. Results: Listeria spp. were isolated from 64 of 100 (64%) chicken carcasses samples, identification of those indicated 16 (25%) isolates as L. monocytogenes, 26 (40.62%) as L. innocua, 12 (18.75%) L. grayi, 5 (7.81 %) L. murrayi and 5 (7.81 %) L. welshimeri. Conclusion: The results of this study suggest that the prevalence of Listeria spp. in chicken carcasses is relatively high in Erzurum. Chicken carcases should be produced under appropriate, hygienic and technological conditions for the prevention of public health. The use of antimicrobials as prophylactic or growth promoter agent should be controlled systematically by the governmental agencies.