Ratlarda testiküler torsiyon/detorsiyon modeline bağlı oluşan doku hasarında amlodipinin etkisi
In rats testicular torsion/detorsion in tissue damage depends on the model the effect of amlodipine
  1. Tez No: 379348
  2. Yazar: ÇİĞDEM DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Üroloji, Pharmacy and Pharmacology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Amlodipin, Rat, Testis, Torsiyon/Detorsiyon, Amlodipine, Rat, Testis, Torsione/detorsione
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ratlarda Testiküler Torsiyon/Detorsiyon Modeline Bağlı Oluşan Doku Hasarında Amlodipinin Etkisi Amaç: Testis torsiyonu ürolojik vakalar içerisinde en önemli acillerden biridir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda testis torsiyonuna bağlı olarak gelişen iskemik hasarda serbest radikallerin ve enflamatuar sitokinlerin rol aldığı gösterilmiştir. Bu çalışmada amacımız bir kalsiyum kanal blokörü olan amlodipinin farklı dozlarda; ratlarda oluşturulan testis torsiyon/detorsiyon hasarındaki etkisini oksidan/antioksidan, moleküler ve histopatolojik olarak incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmamız 7 deney grubu ve 1 kontrol grubu olmak üzere toplam 8 grup olarak dizayn edildi. Gruplar: Sham, İskemi, İskemi+Reperfüzyon, İskemi+Amlodipin (5mg/kg), İskemi+Amlodipin (10 mg/kg), İskemi-Reperfüsyon (IR)+Amlodipin (5 mg/kg), IR+Amlodipin (10 mg/kg) ve son olarak Sham+Amlodipin (10 mg/kg) olarak ayrıldı. Bulgular: Çalışma sonucunda, iskemi ve iskemi/reperfüzyon gruplarında sağlıklı grubuna göre SOD ve GSH gibi antioksidan seviyelerinin düşüşleri belirgin bir şekilde görülmüştür. Ayrıca Amlodipin uygulanan tedavi gruplarında SOD ve GSH seviyelerin arttığı, MDA seviyelerinin ise istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düştüğü tespit edilmiştir. İskemi ve reperfüzyon gruplarında TNF- ve TGF-β seviyelerinde artış görülürken tedavi gruplarında TNF- ve TGF-β seviyelerinde önemli derecede düşüş gözlenmiştir. Ayrıca yapılan histopatolojik çalışmada amlodipin tedavi gruplarında iskemi ve reperfüzyon gruplarına göre hasar seviyesinin önemli derecede azaldığı görülmüştür. Sonuç:. Tüm bu sonuçlar Amlodipinin torsiyon/detorsiyon modeline bağlı oluşan testis doku hasarında anlamlı olarak koruyucu etkisinin olduğu biyokimyasal, histopatolojik ve moleküler olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Rats Testicular Torsion / Detorsion İn Tissue Damage Depends On The Model The Effect Of Amlodipine Aim: Testicular torsion is one of the most common medical emergencies in urological cases. In recent years, in the studies have been shown that free radicals and inflammatory cytokines play role in ischemic damage depending on testicular torsion. The aim of this study, the effects of amlodipine at different doses which is a calcium channel blocker, in rats testicular torsion / detorsion damage is to examine the oxidant / antioxidant, molecular and histopathologically. Material and Method: In this study, seven experimental groups and one control group was designed as a total of eight groups. Groups were sham, Testicular Ischemia, Testicular ischemia + reperfusion, Ischemia + amlodipine (5 mg / kg), Ischemia + amlodipine (10 mg / kg), ischemia-reperfusion (IR) + amlodipine (5 mg / kg), IR + Amlodipine (10 mg / kg), and finally Sham + amlodipine (10 mg / kg), respectively. Results: As a result of this study, significant decreases levels of antioxidant like SOD and GSH were markedly observed in ischemia and reperfusion groups when compared with healty control group. These levels increased in the treatment group with Amlodipine also MDA levels statistically decrease has been found in the treatment groups While increases the levels of TNF- and TGF-β has been found in torsion and detorsion groups, significantly decreases the levels of these inflammatory cytokines and the agent was observed in treatment groups. Also in the histopathological study, significant decrease of the ischemia and reperfusion injury were observed in treatment groups when compared with torsion and detorsion groups. Conclusion: These results demonstrated that Amlodipine significantly protective effects on testis tissue damage occurs depends on torsion / detorsion model via the biochemically, histopathologically and molecularly.