Süt azı dişlerinin kontak noktası çürüklerinin tanısında kavo diagnodent pen®'in etkinliği, sono-abrazyon ve geleneksel yöntemlerle mikroinvaziv kavite hazırlıkları ve restorasyonların klinik değerlendirmesi
The efficiency of kavo diagnodent pen® in the diagnosis of approximal caries, cavity preparations with traditional and sono-abrasive techniques and clinical evaluation of restorations
- Tez No: 379368
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: KaVo Diagnodent Pen®, Mikroinvaziv Kavite, Sono-Abrazyon Yöntemi, KaVo Diagnodent Pen®, Microinvasive cavity, Sono-abrasion method
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Amaç:“Klinik görsel-dokunsal muayene”esnasında arayüz çürüğü bulgusuna sahip olmayan süt azı dişlerinin tanısında lazer floresans yöntemin“referans yöntem”olarak etkinliğinin saptanması, bu çürüklere geleneksel döner aletler ve ultrasonik cihaz ile ultrakonservatif kavite preparasyonları hazırlanması esnasında FİS skor değişimlerinin ve zaman kullanımlarının belirlenmesi ve bu kavitelerin Rezin Modifiye Cam İonomer Siman ve kompomer rezin kullanılarak yapılan restorasyonlarının sağ kalımlarının karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışma 6-7 yaşları arasındaki (ort. 6.55±0.45 yıl) 44 çocuğun (20 erkek, 24 kız) toplam 202 adet I. veya II. süt azı dişlerinde yürütülmüştür. Seçilen dişlerin arayüz çürüğü tanısı lazer floresans ile konulmuştur. Ultrakonservatif prensiple açılan arayüz kaviteleri esnasındaki FİS skorlaması ve zaman kullanımı kaydedilmiştir. Geleneksel yöntemle hazırlanan 101 kaviteden 50'si kompomer rezinle 51'i RMCİS ile ve ultrasonik cihaz ile hazırlanan 101 kaviteden 50'si kompomer rezinle 51'i RMCİS ile restore edilmiştir. Restorasyonlar 6'şar aylık kontrollerle 18 ay boyunca takip edilmiştir. Veriler %5 önem seviyesinde istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Referans yönteme göre test yönteminin“doğruluk oranı”süt I. azı dişi için %90 süt II azı dişi için %73 toplamda %81'dir. Preparasyon yöntemlerden geleneksel yöntem ultrasonik yönteme göre anlamlı ölçüde hızlıdır (p=0.01). Cihazların FİS skorları arasında istatistiksel farklılık bulunmamasına rağmen çocuklar ultrasonik cihazı daha fazla kabullenmişlerdir (p˂0.05). SEM incelemelerinde ultrasonik cihazın hem smear tabakasına hem de mikroçatlaklara neden olmadığı not edilmiştir. Sağ kalım ve sekonder çürük oluşumuna kavite preparasyon cihazları veya restoratif materyallerin farklılığı anlamlı değildir (p˃0.05). Sonuç: Lazer floresans arayüz çürüklerinin tanısında“referans yöntem”olabilir. Geleneksel döner aletler ultasonik cihazdan daha hızlıdır; fakat, istatistiksel olamamakla birlikte daha yüksek FİS skorlarına sahiptir. RMCİS ve kompomer rezinler benzer sağ kalım oranlarına sahiptirler.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was determining the efficiency of laser fluorescance technique as“reference technique”to“clinical visual-tactile examination”for the diagnosis of primary molar teeth without approximal caries symptoms, determining the time usages and FIS score changes during ultraconservative cavity preparation for these caries by means of traditional rotary instruments and ultrasonic instruments and comparing the survival rates of Resin Modified Glass Ionomer Cements and compomer restorations' of these cavities. Material and method: This study was conducted in 202 first and second primary molar teeth of 44 children (20 boys, 24 girls) aged between 6-7 (mean 6.55± 0.45) years. Aproximal caries diagnosis of selected teeth were made by laser fluorescance. Time usage and FIS scores during ultraconservative cavity preparation were recorded. 101 of 50 cavities prepared with traditional methods with residual compomer and 51 were restored with RMGIC; 101 of 50 cavities prepared with ultrasonic devices with residual compomer and 51 were restored with RMGI. Data were analyzed statistically significant level of 5%. Results: According to the reference method of testing methods“accuracy rate”was 90% for primary first molars, 81% for primary second molars and 73% in total. In preparation methods, conventional method is significantly faster than the ultrasonic methods (p = 0.01). [Devices', although no statistically significant difference between FIS scores but children accepted ultrasonic devices rather than traditional devices (p ˂ 0.05)]. In SEM observation of the ultrasonic device, no smear layer or microcracks have been noted. In the means of survival time and the formation of secondary caries, no significant differance was found neither in cavity preparation devices nor in restorative materials (p ˃ 0.05). Conclusion: Laser fluorescence can be the“reference method”in the diagnosis of interface caries. Ultrasonic device is faster than conventional rotary instruments; but, despite not being statistically significant, has higher FIS scores. RMCIC and compomer resins have similar survival rates.