İmplant cerrahisinde trikalsiyum fosfat içerikli greft materyaliyle yapılan sinüs augmentasyonu uygulamalarında trombositten zengin plazma'nın etkinliğinin klinik, radyolojik ve histomorfometrik olarak değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, radiological, histomorphometric efficiency of platelet rich plasma (prp) during sinus augmentation applications with graft substitute β- tricalcium phosphate
  1. Tez No: 379369
  2. Yazar: SONGÜL CÖMERT KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN GÜNGÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beta-Trikalsiyum Fosfat, histomorfometri, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, sinüs taban yükseltmesi, trombositten zengin plazma, Beta-tricalcium phosphate, cone-beam computed tomography, histomorphometry, platelet-rich plasma, sinus floor augmentation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Amaç: Posterior maksilla, dental implantların yerleştirilmesi için sıklıkla sınırlı kemik hacmi sağlamaktadır. Uygun kemik greftleri sinüs tabanının augmentasyonu ile bu bölgeye uygulanarak implantlar için yeterli alveoler kemik yüksekliği sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, lateral pencere yöntemiyle yapılan sinüs augmentasyonunda kullanılan Beta-Trikalsiyum Fosfata eklenen yoğun otolog büyüme faktörlerini içeren Trombositten Zengin Plazmanın etkinliğinin klinik, radyolojik ve histomorfometrik olarak değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Yaşları 22-51 yıl arasında olan ve maksiller sinüs augmentasyonu ihtiyacı olan 18 hasta rastgele bir şekilde eşit sayıda 2 farklı gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda Beta-Trikalsiyum Fosfat kemik grefti kullanıldı. Çalışma grubunda ise kemik greft materyali olarak Beta-Trikalsiyum Fosfat + Trombositten Zengin Plazmanın karışımı kullanıldı. Sinüs augmentasyonundan 6 ay sonra implant yerleştirilmesi sırasında elde edilen kemik biyopsi materyalleri ile radyografik görüntüler değerlendirildi. Bulgular: Sinüs augmentasyonu sonrasında kemik greftlerinin vertikal yükseklikleri kontrol ve çalışma gruplarında sırasıyla 12.48 ve 14.77 mm olarak ölçülmüştür. 6 aylık iyileşme periyodu sonrasında gruplarda yaklaşık olarak 1-1.5 mm kadar kemik grefti rezorpsiyonu gözlemlendi. Enflematuar hücre sayısının çalışma grubunda daha fazla olmasının dışında, mineralize ve demineralize kemik alanları ile osteoblastların, osteoklastların, osteositlerin, osteoprogenitor hücrelerin ve kapiller damarların sayısı gibi bütün parametrelerde gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık gözlemlenmemiştir. Ancak, trombositten zengin plazmanın eklendiği çalışma grubunda daha yoğun mezenşimal kök hücre varlığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları trombositten zengin plazmanın daha iyi kemik rejenerasyonunu ve oluşumunu sağlamadığını göstermiştir. Ancak, plateletten zengin plazmanın eklendiği çalışma grubunda gözlemlenen daha yoğun mezenşimal kök hücreler, ilerleyen kemikleşme sürecinde daha ümit verici sonuçların elde edilmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The posterior maxillary region often provides a limited bone volume for placement of dental implants. Maxillary sinus floor augmentation through inserting bone graft material on the sinus floor has been used for increasing the alveoler bone height in place of dental implants in this region. The aim of this study is to evaluate the clinical, radiological, histological and histomorphometric efficiency of platelet rich plasma containing intense autologous growth factors, combined with bone graft substitute beta-tricalcium phosphate. Material and Method: Eighteen patients, aged between 22-51 years old, in need of maxillary sinus augmentation were randomly assigned to two different groups with equal numbers. Bone graft substitute β- tricalcium phosphate was used in the control group, while bone graft mixture of β- tricalcium phosphate + platelet rich plasma in the study group. After 6 months of sinus augmentation, radiological images and bone graft biopsies harvested during implant palacement were analysed. Results: After sinus augmentation, vertical height of bone grafts were measured 12.48 and 14.77 mm in the control and study groups, respectively. Approximately 1-1.5 mm of bone graft resorption was observed in the groups after healing period 6-month. No statistically significant difference was observed between groups all parameters including mineralized versus demineralized bone areas and counts of osteoblasts, osteoclast, osteocytes, osteoprogenitor cells, and capillary vessels, except inflammatory cell ratio, which is greater in the study group. However, more intense mesenchymal stem cells were also observed in platelet rich plasma added group. Conclusion: The results of the present study revealed that platelet rich plasma do not provide better bone rejeneration and bone formation. However, more intense stem cells observed in the platelet rich plasma added group may provide promising better bone formation outcomes in this group.