Kenar bitim ve alt yapı şekillerinin değişik yöntemlerle hazırlanan zirkonyum alt yapılar üzerindeki veneer porselenlerinin kırılma direncine etkisinin incelenmesi
An analysis over the effect of edge finish and coping design on the fracture resistance of veneer porcelains located on the zirconia frameworks prepared through various methods
  1. Tez No: 379367
  2. Yazar: MURAT ALKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YEŞİL DUYMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alt yapı şekli, kenar bitim şekli, kırılma direnci, zirkonyum alt yapılar, Coping design, edge finish, fracture resistance, zirconia frameworks
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kenar bitim ve alt yapı şekillerinin değişik yöntemlerle hazırlanan zirkonyum alt yapılar üzerindeki veneer porselenlerinin kırılma direncine etkisi in vitro olarak incelenmiştir. Materyal ve Metot: Örneklerin elde edileceği kesilmiş üst 1. küçük azı dişini temsil eden güdükler; 1. Güdük; 6 mm kuron boyu ve 60 taper açısında 1 mm shoulder basamak ile anatomik oklüzal yüzeyli, 2. Güdük; 6 mm kuron boyu ve 60 taper açısında 1 mm chamfer basamak ile anatomik oklüzal yüzeyli, 3. Güdük; 6 mm kuron boyu ve 60 taper açısında, 1 mm shoulder basamak ile düz oklüzal yüzeyli, 4. Güdük; 6 mm kuron boyu ve 60 taper açısında 1 mm chamfer basamak ile düz oklüzal yüzeyli olarak standardizasyonun sağlanması amacıyla CNC torna tezgahında hazırlanmıştır. Güdüklerden alınan ölçülerden 60 adet epoksi rezin güdük elde edilmiştir. Zirkonyum alt yapılar farklı yöntemlerle hazırlandıktan sonra üst yapı porseleni uygulanarak kuronlar tamamlanmıştır. Kuronlar epoksi rezin güdükler üzerine simante edildikten sonra veneer porselenlerinin kırılma dirençleri Universal test cihazında saptanmıştır. Bulgular: Veriler üç yönlü varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. Kenar bitim şekli, alt yapı şekli ve materyallerin, materyaller ile alt yapı şekli, materyaller ile kenar bitim şekli arasındaki etkileşimin anlamlı olduğu, kenar bitim şekli ile alt yapı şekli, materyaller ile alt yapı şekli ve kenar bitim şekli arasındaki etkileşimlerin ise anlamlı olmadığı istatistiksel olarak tespit edilmiştir. Sonuç: En yüksek veneer porselen kırılma direnci değerlerinin alt yapısı anatomik şekilde hazırlanan chamfer basamaklı White Peaks kuronlarda, en düşük kırılma direnci değerlerinin ise alt yapısı düz şekilde hazırlanan chamfer basamaklı Lava kuronlarda olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the effect of edge finish and coping design on the fracture resistance of veneer porcelains located on the zirconia frameworks prepared through various methods was analyzed in vitro. Material and Method: To provide standardization, the dies representing the upper first premolar tooth, through which samples would be obtained, were prepared in the CNC turning machine as: the first die; with a 6 mm crown length and at 60 taper angle, having an anatomic occlusal surface with a 1 mm shoulder edge, the second die; with a 6 mm crown length and at 60 taper angle, having an anatomic occlusal surface with a 1 mm chamfer edge, the third die; with a 6 mm crown length and at 60 taper angle, having a flat occlusal surface with a 1 mm shoulder edge, and the fourth die; with a 6 mm crown length and at 60 taper angle, having a 1 mm chamfer edge with a flat occlusal surface. 60 pieces of epoxy resin dies were obtained from the measurements taken from the dies. After the zirconia frameworks had been prepared through different methods, the crowns were completed by applying the body porcelain. After cementation the crowns on the epoxy resin dies, the fracture resistance of veneer porcelains was measured by the Universal test device. Results: The data were evaluated through the three-way variance analysis (ANOVA). It was statistically determined that the interaction between the edge finish, coping design and materials; and the materials and coping design, and the edge finish and the materials was significant, whereas the interaction between the edge finish and coping design; and the materials and coping design and the edge finish mode was not. Conclusion: The framework of the highest fracture resistance values of veneer porcelain was seen in chamfer edge White Peaks crowns prepared anatomically, whereas the framework of the lowest fracture resistance values was seen in the chamfer edge Lava crowns prepared evenly.