Kanserli çocuğa sahip annelerin evlilik doyumları ve algıladıkları sosyal desteğin incelenmesi
Examination of marital satisfaction and perceived social support of the mothers who have children with cancer
- Tez No: 379372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE OKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, hemşirelik, kanserli çocuk, sosyal destek, Children with cancer, marital satisfaction, nursing, social support
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kanserli Çocuğa Sahip Annelerin Evlilik Doyumları ve Algıladıkları Sosyal Desteğin İncelenmesi Amaç: Bu araştırma; kanserli çocuğa sahip annelerin evlilik doyumları ve algıladıkları sosyal desteği incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji/Onkoloji Kliniği ve Polikliniğinde Eylül 2013-Haziran 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Evrenden örneklem seçimine gidilmemiş, ve çalışma 71 kanserli çocuğun anneleri ile tamamlanmıştır. Veriler; araştırmacı tarafından hazırlanan Soru Formu, Çift Uyum Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; Yüzdelik dağılımlar, Pearson korelasyon analizi, Kruskal Wallis testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda, annelerin çift uyum ölçeği toplam puan ortalaması 102.08±11.22, çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği toplam puan ortalaması ise 34.49±7.99 olarak bulunmuştur. Annelerin çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği ve çift uyum ölçeği alt boyut ve toplam puan ortalamaları arasındaki ilişki incelendiğinde; ölçekler arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bulgular, annelerin evlilik doyumlarının iyi düzeyde ancak çift uyum ölçeği alt boyutlarından sevgi gösterme ve çift bağlılığı puan ortalamalarının düşük seviyede; sosyal destek algılarının ise orta düzeyde olduğu göstermektedir. Algılanan sosyal destek arttıkça annelerin evlilik doyumunun arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Examination of Marital Satisfaction and Perceived Social Support of the Mothers Who Have Children with Cancer Aim: The purpose of this study is to examine the marital satisfaction and the perceived social support of the mothers who have children with cancer. Material and Method: The study was conducted between September 2013 and June 2014 in Atatürk University Yakutiye Research Hospital Children's Hematology/Oncology clinic and policlinic. No spesific group was chosen from the population and the study was completed with 71 mothers who have children with cancer. Data have collected by using the identifier property questionnaire of sick children and their mothers: 'Dyadic Adjustment Scale' and 'Multidimensional Perceived Social Support Scale.' In evaluation of the data, frequency distribution, Pearson's correlation analysis, Kruskal-Wallis' test and Mann-Whitney's U test was used. Results: In the end of the study, while the average total score of multidimensional perceived social support scale was found 34.49 ± 7.99, mothers' dyadic adjustment scale was found 102.08 ± 11.22. Being perceived mothers' multidimensional perception scale of social support and dyadic adjustment when the relationship among those, the average total score and the subscale were examined, between the scales it determined statistically a positive and significant relationship. Conclusion: These values show the mothers' level of marital satisfaction is good but showing love and double loyalty level of marital subscales is low and their perception of social support is good at a medium level. This result shows us the more mothers' social support increases the more their marital satisfaction increased.