Hemşirelerin temel psikolojik ihtiyaçları ve etkileyen faktörler
Basic psychological needs of nurses and factors affecting
- Tez No: 379384
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ŞAHİN ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Temel Psikolojik İhtiyaçlar, Öz Belirleme Kuramı, Nurse, Basic Psychological Needs, Self-Determination Theory
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Hemşirelerin Temel Psikolojik İhtiyaçları ve Etkileyen Faktörler Amaç: Bu araştırma; hemşirelerin temel psikolojik ihtiyaçlarını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Nisan 2014–Ocak 2015 tarihleri arasında Van ilindeki devlet hastaneleri ve üniversite hastanesinde görev yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 706 hemşire üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu ”ve“TPİÖ”ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 20.0 istatistik analiz programı aracılığı ile sayı, yüzde dağılımı, ortalama, bağımsız gruplarda t-testi, One Way Anova testi ile Kruskal Wallis testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin genel olarak 33 yaşın altında, lisans düzeyinde eğitime sahip, bayan ve evli oldukları bulunmuştur. Ayrıca hemşirelerin çoğunlukla servis hemşiresi olarak çalıştıkları ve hemşirelik mesleğini sevdikleri belirlenmiştir. Hemşirelerin TPİÖ toplam puan ortalamalarının 69.61±8.84 olduğu bulunmuştur. TPİÖ ölçeği alt boyut ortalamaları ise, özerlik ihtiyacı alt boyutu için 22.61±4.58, yeterlilik ihtiyacı alt boyutu için 19.91±3.13 iken, ilişki alt boyutu için ise 27.43±3.95 olarak saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelerin, temel psikolojik ihtiyaçlarının yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Basic Psychological Needs of Nurses and Factors Affecting Aim: This study was carried out descriptively to determine the basic psychological needs of nurses and the factors that influence them. Materials and Method: The research was carried out in April-October 2014 on 706 nurses who both work in the state hospitals and in the university hospital in Van and have agreed to participate in the research. The research data was collected by using“Personal Information Form”and“Basic Psychological Needs Scale”. The analysis of the data was observed by testing number, percentage, average, t-test in independent groups, One Way ANOVA test and Kruskal-Wallis test via SPSS 20.0 statistical analysis program. Result: Nurses were, in general, identified to be under 33 years of age, with graduate-level education, women and married. In addition, it was concluded that the nurses often worked as clinical nurse and liked nursing as their occupation. TPIO total scores of the nurses were found to be 69.61 ± 8.84. The average subscales of TPIO scale for the need of autonomy subscale was about 22.61 ± 4.58, the need for qualification subscale was about 19.91 ± 3.13 and the need for relationship subscale was about 27.43 ± 3.95 . Conclusion: It was found that basic psychological needs of the nurses were at a high level.