Akademisyen hemşirelerin kariyer engelleri
Career obstacles of nurse academicians
- Tez No: 379403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akademisyen hemşire, hemşirelik, kariyer engeli, kadın, Women nurse academician, nursing, career obstacle, woman
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırma, kadın akademisyen hemşirelerin kariyer engellerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve metadolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Sağlık Yüksekokulları ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Hemşirelik Bölümlerinde görev yapan kadın akademisyen hemşirelerle yürütülmüştür. Bu okullardaki tüm kadın akademisyen hemşireler (n= 150) çalışma kapsamına alnmış, ancak 132 kişiden veri alınabilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırma kapsamında geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan“Kadın Akademisyenlerin Kariyer Engelleri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için araştırmanın yürütüldüğü kurumdan etik kurul izni ile ilgili kurumlardan resmi izinler alınmıştır. Toplanan veriler bilgisayar ortamında istatistik paket programları ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada veri toplama aracı olarak geliştirilen ve geçerlik- güvenirliği test edilen ölçeğin 40 madde ve 4 alt boyuttan oluştuğu, Cronbach alfa değerinin 0.90 olduğu ve kadın akademisyenler için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kadın akademisyen hemşirelerin en fazla örgüt kültürü ve politikaları (¯X=43.92±12.64) ile çoklu rol üstlenmeyi (¯X=31.35±10.15); en az da örgütsel koşulları (¯X=21.43±7.06) ve kalıplaşmış önyargıları (¯X=20.44±6.31) kendilerine kariyer engeli olarak gördükleri belirlenmiştir. Ayrıca, en fazla sağlık yüksekokullarında, araştırma görevlisi pozisyonunda çalışan, enstitülerin kadrosuna bağlı olan, lisans düzeyinde eğitime sahip, evli ve çocuklu, genç, mesleki deneyimi az olan ve anabilimdalı başkanlığı yapan kadın akademisyen hemşirelerin kariyer engeli ile karşılaştıkları saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda özellikle örgüt kültürü ve politikaları ile çoklu rol üstlenmenin kadın akademisyen hemşireler tarafından daha fazla kariyer engeli olarak görüldüğü ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study has been carried out as descriptive and comparative in order to determine the career obstacles of nurse academicians. Material and Method: The study has been carried out on women nurse academicians working in Health Colleges and Departments of Nursing in the Faculties of Health Sciences in the Eastern Anatolia. All the women nurse academicians in those schools (n= 150) were included in the scope of the study, however, data was able to be taken from only 132. 'Career Obstacle of Women Academicians Scale' within which validity and reliability study has been carried out was used for the collection of research data. Research Ethics Committee Approval was taken from the institution where the study was carried out and official permissions were taken from relevant institutions in order for the research to be run. Collected data was evaluated via packaged software of statistics in computer environment. Results: It has been determined in the study that the scale which has been developed as a data collection tool and tested for its validity and reliability consisted of 40 articles and 4 sub-dimensions, Cronbach's alpha value was 0.90 and the scale was valid and reliable for women nurse academicians. According to the data collected from the research, it has been determined that the biggest career obstacles considered by the women nurse academicians were organizational culture and politics (=43.92±12.64) and multiple role takings (=31.35±10.15); and the smallest career obstacles were organizational conditions (21.43±7.06) and cliché prejudices (=20.44±6.31). Besides, it has also been determined that those who are women nurse academicians working as research assistants with BA degree affiliated to institutes in health colleges, married with children, young with less professional experience and also workings as head of departments have faced more career obstacles. Conclusion: As a result of the research, it has been found out that especially organizational culture and politics and multiple role taking were considered bigger career obstacles by women nurse academicians.