Achillea millefolium (civanperçemi) ekstraktlarının ve bazı biyolojik aktif bileşiklerinin in vitro ortamda rat mesanesi düz kasları üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the in vitro effects of achillea millefolium (yarrow) extract and some of its biologically active compounds on rat urinary bladder smooth muscle
  1. Tez No: 379404
  2. Yazar: EMİN ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: ACh, Apigenin, Chloroquine, Civanperçemi, Düz kas, KCl, Luteolin, Mesane, Rat
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Achillea Millefolium (Civanperçemi) Ekstraktlarının ve Bazı Biyolojik Aktif Bileşiklerinin İn Vitro Orta mda Rat Mesanesi Düz Kasları Üzerine Etkilerinin Araştırılması Amaç: Civanperçemi (CP) alternatif tıp alanında, farklı amaçlarla yaygın olarak kullanılan bir bitki türüdür. Civanperçemi ekstraktı (CPE) ve CP'nin yapısında bulunan bileşiklerin organizmada farklı sistemler üzerine birçok etkilerinin yanı sıra, in vitro düz kas kontraktilitesi üzerine etkileri birçok çalışmada belirlenmiştir. CPE ve bazı biyolojik aktif bileşiklerinin mesane düz kas kontraktilitesi üzerine etkileri ile ilgili yeterli literatür bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmada, CPE ve bazı biyolojik aktif bileşiklerinin in vitro rat mesane düz kas kontraktilitesi üzerine etkileri belirlenerek, literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 60 adet erkek ergin Sprague Dawley cinsi rat kullanıldı. Fizyolojik şartlar altında bakım beslemesi yapılan ratlar, anestezi altında servikal dislokasyon metodu ile ötenazi edildiler. Ratların abdomenleri açılarak mesaneleri izole edildi. Mesanelerin temizlikleri yapıldıktan sonra, hazırlanan kas şeritleri içerisinde Krebs solüsyonu bulunan 20 ml'lik organ banyosuna yerleştirildi. Dokuya 1 gram (g) gerim uygulanarak 1 saatlik inkübasyon periyoduna bırakıldı. İnkübasyon periyodu sonunda banyoya ACh, KCl, Nifedipine, CPE ve CP bileşikleri bir protokol çerçevesinde uygulandı. Elde edilen değerler one way ANOVA'da Tukey testi ve Kruskal Wallis testleri ile değerlendirildi. Bulgular: CPE ve CP'nin bazı bileşiklerinin farklı dozlarının, ACh ve KCl ile indüklenen in vitro rat mesane düz kas kontraktilitesini inhibe ettiği belirlendi. ACh ve KCl'nin submaksimal dozları ile indüklenen mesane düz kas kontraktil cevaplarını, CPE ve bileşiklerin inhibe edici etkilerinin mekanizmaları antagonist kullanılarak tespit edildi. Sonuç: CPE ve bileşiklerinin ACh ve KCl ile indüklenen in vitro rat mesane düz kas kontraksiyon cevaplarını azalttığı belirlendi. CPE ve bileşikleri L tipi Ca2+ kanalları üzerinden etkili olurken, CPE ve Quercetin'in ayrıca M3 reseptör yolağı üzerinden de etkili oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Investigation of the in vitro effects of Achillea Millefolium (yarrow) extract and some of its biologically active compounds on rat urinary bladder smooth muscle Aim: Yarrrow is a herb species used commonly for different purposes in the alternative medicine. That the yarrow extract and yarrow compounds have role in the many systems of the organism as well as the role on the smooth muscle contractility have been reported by many researches. However, there is not sufficient knowledge in literature about effects of yarrow extract its biologically active compounds on the smooth muscle contraction of the bladder. The present study aimed to investigate the in vitro effects of the yarrow extract and its active compounds on smooth muscle of the rat bladder and also to make contribution to the literature. Material and method: In the present study, 60 adult male Sprague Dawley rats were used for the experiment. All rats, fed and kept under physiologic condition, were euthanized by cervical dislocation under anesthesia. Abdomens of the rats were opened and the bladders were removed. After bladder cleaning, the prepared muscle sections were placed inside the tissue bath containing the 20 ml volume of crebs solution. Then 1g tension were applied the tissue and kept for the incubation for 1 hour. At the end of the incubation period, acetylcholine, potassium chloride, Nifedipine, yarrow extract and compounds of yarrow extract were administrated to the organ bath.