Işık duyarlı gruplar içeren bazı vinil polimerlerinin sentezi ve ışığa karşı davranışlarının incelenmesi
Synthesis of some vinyl polymers containing light-sensitive groups and investigation of behavior against the light
  1. Tez No: 379511
  2. Yazar: GÜLŞAH YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atom Transfer Radikal Polimerizasyonu, Dielektrik Özellikler, Kalkon, Azobenzen, Işık Duyarlı Polimer, Fotodimerleşme, Atom Transfer Radical Polymerization, Dielectric Properties, Chalcone, Azobenzene, Photodimerization, Light -Sensitive Polymers
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, ışık duyarlı gruplar olarak α,β-doymamış karbonil (kalkonlar) ve azobenzen içeren bileşikler sentezlendi. Bu yapılardan da vinil polimerlerinin uç gruplarını ve yan dallarını oluşturacak şekilde ATRP yöntemiyle polimerler sentezlendi. Yapı karakterizasyonunda ağırlıklı olarak FT-IR, 1H ve 13C-NMR teknikleri kullanıldı. Sentezlenen bu polimerlerden bazılarının görünür ve ultraviole ışığa karşı davranışları incelendi. IR spektrumunda kalkonlardaki -C=C- bölgesinde azalma, ester karbonilinde de kayma gözlemlenmiştir. Azobenzen yapısında ışık etkisiyle cis - trans dönüşümü UV'deki absorbans değerindeki kaymayla gözlenmiştir. Ortalama molekül ağırlıkları ve polidispersiteleri GPC ile ölçüldü. Kopolimerlerin polidispersiteleri sırasıyla 1.05 ve 1.31 olarak bulundu. Sıcaklık ve frekansın bir fonksiyonu olarak polimerlerin dielektrik davranışları incelendi ve yapılarıyla ilişkilendirildi. Camsı geçiş sıcaklığında kopolimerin dielektrik sabiti ve dielektrik kayıp değerlerinin sıcaklıkla birlikte hızla arttığı ,artan frekansla azaldığı görüldü.Kopolimerin kapasitans değerlerinin artan frekansla önce arttığı, bir maksimumdan geçtikten sonra azalmaya başladığı ve yüksek frekanslarda sabitlendiği görüldü. Kopolimerin dielektrik sabiti ve dielektrik kayıp değerinin artan frekansla azaldığı ve bir noktadan sonra değişmediği görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, compounds containing α , β - unsaturated carbonyl compounds (chalcones) and azo groups as the light sensitive groups were synthesized. The polymers was prepaed by ATRP method manner to form the end groups and side branch of the vinyl polymer from above mentioned structures. The FT-IR, 1H and 13C-NMR techniques were used for characterization of the structures. Their behaviors against ultraviolet light for some of these polymers were examined. The decrease in intensitive of the -C=C- band and the shift in the ester carbonyl band of chalcones in the IR spectrum were observed. The conversion of cis-trans in the azobenzene structure with light effect was observed by shift in UV absorbance value. The average molecular weights and polydispersities were measured by GPC techique. The polydispersities of the copolymers were found as 1.05 and 1.31, respectively. The dielectric behaviors of polymers were examined as a function of temperature and frequency. The results were associated with the structures. In region of glass transition temperature of the copolymer while the dielectric loss values increased rapidly with increasing temperature, they decraesed with increasing frequancy. The capacitance values of the copolymers increasing with frequency, after passing through first a maximum they decreased, and they were fixed at a high frequencies. The dielectric constant and dielectic loss values of the copolymer decreased first with increasing frequency, then they remained by unchancing.