Fark denklemleri için sturm-liouville probleminin spektral teorisi
Spectral theory of sturm-liouville problem for difference equations
  1. Tez No: 379518
  2. Yazar: RAMAZAN ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fark Denklemleri, Sturm-Liouville, Özdeğer, Özfonksiyon, Casoratyan, Difference Equations, Sturm-Liouville, Eigenvalue, Eigenfunction, Casoratyan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Dört bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde fark denklemlerinin ortaya çıkışı, gelişimi, tarihçesi ve uygulama alanları hakkında genel bilgi verilmiş olup ikinci bölümde temel tanım ve teoremler, fark denklemleri için çözüm yöntemleri ve diferansiyel denklemlerle fark denklemleri arasındaki bağlantı verilmiştir. Üçüncü bölümde, sınır değer problemi, diskonjugelik kavramı, Green fonksiyonu, genelleştirilmiş ve basit sıfırlar verilmiş ve çözümün tekliği incelenmiştir. Tezin son bölümünde ise Sturm-Liouville problemi, özdeğerleri ve özfonksiyonları incelenmiştir. Ayrıca parametrelerin değişimi metodu yardımıyla Sturm-Liouville probleminin çözümünün görüntüsü elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of four chapters. In the first chapter, the appearance, development, history and application fields of difference equations are given. In the second chapter, fundamental definitions and theorems, solution methods for difference equations and relation between differential equations and difference equations are given. In the third chapter, boundary value problem, disconjugacy concept, Green function, generalized and simple zeros are given and the uniqueness of solution is analyzed. In the last chapter of this thesis, Sturm-Liouville problem, its eigenvalues and eigenfunctions are analyzed. Furthermore, the map of solution is obtained for Sturm-Liouville problem by means of variation of parameters method.