Aspir ve çay tohumu yağlarının endüstriyel amaçlı kullanımının incelenmesi
Research on the industrial use of the safflower and tea seeds
  1. Tez No: 379528
  2. Yazar: SAMET SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜÇÜKİSLAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aspir Tohumu Yağı, Çay Tohumu Yağı, Dietanolamin, Metineldifenildiizosiyanat, poliüretan, Safflower oil, Tea seed oil, Diethanolamine, Methylene Diphenyl Diisocyanate, polyurethane
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Aspir ve çay tohumu yağlarının endüstriyel amaçlı kullanılmasının incelenmesi tez konusunda ülkemizdeki aspir bitkisi yağlı tohum elde etmek için yetiştirilmektedir. Tohumdan elde edilen yağ, gıda amaçlı kullanılmaktadır. Çay ülkemizin Karadeniz Bölgesinde yetişmekte olup çay bitkisi tohumu herhangi bir amaçla kullanılmamaktadır. Ekonomik olarak değerlendirilmemektedir. Her iki bitkiden yağın ortak özelliği yüksek doymamışlık oranına sahip olmasıdır. Bu amaçla her iki bitkiden elde edilecek yağların endüstride kullanılabilirliğini sağlamak amacıyla bu bitkilerin yağlarını dietanolamin kondensatına dönüştürmek tezin esas amacını oluşturmaktadır. Dietanolamin kondensatları, metilendifenildiizosiyanat ile reaksiyona sokularak poliüretan sentezi gerçekleştirilmiştir. Yağ asitlerinin dietanolamin kondensatları özellikle deterjan ve poliüretan sanayinde, poliüretan esaslı yapıştırıcı sanayinde yoğun olarak kullanılan bir üründür. Özellikle koko yağının dietanolamin kondensatları bu amaçla yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha sonra yağ asitlerinin dietanolamin kondensatları metilendifenildiizosiyanat ile reaksiyona sokularak poliüretan elde edilebilir. Bu ürünlerde yurtdışından ülkemize ithal edilmektedir. Tezin bir diğer amacı da böyle bir ürünün ülkemizde üretilmesi için üretim şartlarını belirlemek, bu alanda uzman olan kişi veya kişilerin yetişmesini sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
As a thesis subject about the research of the industrial use of safflower oil and tea seed oil, safflower, in our country, is grown in order to obtain oily seed. The oil, obtained from the seed, is used as food. tea is grown aroud the black sea region of our country, but its seed is not used for any purpose, not even economically. The mutual feature of the oil obtained from both plants is that they have high unsaturated fat rate. The main aim of this thesis is to convert the oil of these plants into diethanolamine condensate to provide the industrial use of these oils which will be obtained from this two plants. Diethanolamine condensates, reacted with methylenebis polyurethane synthesis was performed. Diethanolamine condensates of the oil acids is intensively used in detergant, polyurethane, polyurethane based adhesive industries; especially the diethanolamine condensate of the coco oil is used in this purpose. polyurethane can be obtained by the reaction of the diethanolamine condensates of the oil acids and methylene diphenyl diisocyanate. These product can be imported from abroad. Another aim of the thesis is to determine the production conditions of this kind of product in order to produce it in our country, and to provide qualified researcers in this field.