Encapsulatıon of oıls ın montmorıllonıte clay: Explorıng antıbacterıal and antıoxıdant actıvıtıes for potentıal wound healıng
Montmorilonit kili içinde yağların kapsüllenmesi: Potansiyel yara iyileşmesi için antibakteriyel ve antioksidan aktivitelerin araştırılması
- Tez No: 976762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KAYGUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel aktivite, Antioksidanlar, Aspir yağı, Zeytinyağı, Antibacterial activity, Antioxidants, Safflower oil, Olive oil
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Bilim Dalı
Özet
Bitkisel yağlar ve uçucu yağlar, antibakteriyel aktiviteler, antioksidan ve antienflamatuar özellikler gibi bilim ve teknolojinin farklı alanlarında avantajlı kullanımlara sahiptir. Bu yağların kapsüllenmesi genellikle emülgatörler ve/veya farklı tipte sentetik katkı maddeleri gibi farklı formülasyonlar gerektirir. Diğer yandan, yağ kapsüllenmesi için doğal bazlı formülasyonların geliştirilmesine hala gerek vardır. Bu çalışmada, çay ağacı yağı, tamanu yağı ve aspir yağı gibi farklı yağ türlerinin tek kapta kapsüllenmesi için montmorillonit kili kullanılmıştır. Kil-yağ karışımları, Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR), demir indirgeyici antioksidan testi (FRAP) ve antibakteriyel testler kullanılarak karakterize edilmiştir. Sonuçlar, bu formülasyonların Gram pozitif ve Gram negatif bakterilere karşı etkili olduğunu ve farklı uygulamalarda potansiyel kullanımlara sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Vegetable oils and essential oils have advantageous uses in different fields of science and technology, such as antibacterial activities, antioxidant and anti-inflammatory properties. Encapsulation of these oils often require different formulations such as emulsifiers and/or different types of synthetic additives. On the other hand, there is still room for development of natural based formulations for oil encapsulation. In this study, montmorillonite clay is used for a one-pot encapsulation of different types of oils, which are tea tree oil, tamanu oil and safflower oil. Clay-oil mixtures were characterized using Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), ferric reducing antioxidant assay (FRAP) and antibacterial tests. Results show that these formulations are effective against Gram-positive and Gram-negative bacteria and have potential uses in different applications.