Sulu çözeltilerden oksalik asidin sıvı membran prosesiyle ekstraksiyon veriminin yapay sinir ağlarıyla incelenmesi
Investigation of the oxalic acid extraction efficiency by liquid membrane from aqueous solution using artificial neural networks
- Tez No: 379532
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR MANZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Emülsiyon tipi sıvı membranlar, ekstraktant, sıyırma çözeltisi, yapay sinir ağları, Amberlite LA-2, Emulsion type liquid membranes, extractant, stripping solution, ANN, Amberlite LA-2
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Son 30 yıldır emülsiyon tipi sıvı membranlarla ilgili çalışmalar yapılmakta olup günümüzdeki en avantajlı ayırma tekniklerinden birisidir. Biyosentetik ürünlerin (Antibiotikler, amino asitler ve karboksilik asitler) ayırımı, metalurjik ve nükleer endüstri atıklarından metallerin geri kazanımı önemli uygulamalardır. Bu çalışmada; sulu çözeltilerden oksalik asit ekstrakte edilmiştir. Emülsiyon tipi sıvı membranlar kullanılmıştır. Bu sistemde çözücü olarak (Escaid 100, Toluen ve Kerosen), yüzey aktif madde (Span 80) ve taşıyıcı (Alamine 300, Amberlite LA-2, TOPO ve TBP) ve Na2CO3 sıyırma çözeltisi olarak kullanılmıştır. Optimum çalışma koşullarını bulmak için, çözücü ve ekstraktant maddesinin türü, besleme çözeltisi karıştırma hızı, ekstraktant konsantrasyonu, besleme çözeltisinin pH' ı, sıyırma çözeltisi konsantrasyonu, yüzey aktif madde konsantrasyonu incelenmiştir. Elde edilen veriler Yapay Sinir Ağlarına (YSA) uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Emulsion liquid membranes have been studied for since the last thirty years. It is one of the most advantageous techniques of separation at the present. Biosynthetic products separation (antibiotics, amino acids, and carboxylic acids), metals recovery from hydrometallurgical and nuclear industry wastes is important applications. In the present work, oxalic acid was extracted and concentrated from aqueous solutions. The emulsion type liquid membrane was used. This system consists of a diluent (Escaid 100, Toluene and Kerosene) a surfactant (Span 80) and an extractant (Alamine 300, Amberlite LA-2, TOPO, and TBP) and Na2CO3 were used as a stripping solution. In order to find an optimal operating condition, we investigated the effects of various experimental variables, such as type of diluent and extractant, mixing speed of feed solution, extractant concentration, feed solution pH, stripping solution concentration, surfactant concentration. It was applied to Artificial Neural Networks (ANN).