Mobilya ihracatında kültürel farklılıkların mobilya tasarımına etkisi: İngiltere pazarı için örnek bir mobilya tasarımı
Cultural differences on furniture design in export: An exemplary furniture design for the UK market
  1. Tez No: 379617
  2. Yazar: ÖDÜL TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DR. GÜLÇİN CANKIZ ELİBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya, Tasarım, İngiltere, Mobilya İhracatı, Kültürel farklılıklar, Furniture, Design, United Kingdom, Furniture Export, Cultural Differences
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Farklı coğrafyalarda yaşayan insanların, farklı kültürleri, mobilyaların da farklı tasarımlarla ortaya çıkmasına yol açmıştır. Zaman içerisinde, kültürlerin birbirinin etkisinde kalmasıyla, tasarımlarda benzerlikler artmıştır. Küreselleşen dünya pazarında kültürlerarası ortak zevkler oluşmuşsa da tüketici tercihlerinde bir takım kültürel etkiler görülmektedir. Farklı kültürler için mobilya tasarımı yaparken, bu tür ayrıntıları göz önünde bulundurmak, mobilya ihracatında daha başarılı olunmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada, İngiltere mobilyasına tarihsel süreç bağlamında değinilmiş; mevcut durum, İngiltere pazarına yön veren firmaların tasarımcıları ile yapılan görüşmeler ile ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmaya dahil edilen tasarımcıların sunmuş oldukları veriler ve yanıtlar doğrultusunda ulaşılan sonuçlar değerlendirilmiş ve bu sayede belirginleşen güncel yaklaşımlar ele alınmıştır. Bu araştırmayı desteklemek amacıyla, ayrıca, İngiltere mobilya pazarında yer alan 22 adet firmanın mobilya tasarımları incelenmiş; elde edilen bilgiler ve görüşmelerden elde edilen bulgular doğrultusunda İngiltere pazarı için 3 farklı seri mobilya tasarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
People, living in different geographies, have developed different cultures and in return, different furniture shapes and designs. As result of the cultural interaction among the different cultures in time, there have been similarities in the designs all around the world. In today's world, despite globalization and some common intercultural exchanges, certain cultural influences can still be seen in the choices of consumers. We shall keep an eye on the above explained details in foreground when we are to design furniture for different cultures; which will make us to be more prosperous in the furniture export. In this study, furniture trends in England during the historical process were reviewed and the current situation was tried to be put forward in light of the conversations, which have been held with the designers of the companies, leading and determining the direction of furniture trends in today's English market. Results were reviewed in the direction of these data and answers, provided by the designers, whose views and comments were included into this study. Today's approaches, which accordingly became more clear, were retaken into consideration. Furthermore, furniture designs of 22 furniture companies from the English furniture market were reviewed in order to support this study. Three different furniture ranges were developed for the English market in direction to the results of these reviews and in the line with the findings attained from the above mentioned conversations.