Mutfak mobilyası sektöründe üretici odaklı mevcut durum analizi ve ürün grubu hakkında modüler bir sistem önerisi
Current situation analysis based on kitchen furniture manufacturers and a proposal for a modular system for kitchen furniture
- Tez No: 379618
- Danışmanlar: DR. GÜLÇİN CANKIZ ELİBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: mutfak mobilyası, modüler mobilya, mutfak dolabı, hazır mutfak, modüler mutfak kabinleri, Kitchen furniture, modular furniture, kitchen closets, ready-made kitchen, modular kitchen cabinets
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Mobilya sektörünün dünyada ve ülkemizde gösterdiği gelişim incelendiğinde tüm sektörlerde olduğu gibi kalite standartlarının yükseltilmesine ve maliyetlerin azaltılmasına yönelik yapılan çalışmaların giderek önem kazandığı görülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında ürün grubu bazında branşlaşarak uzmanlaşmak esas teşkil etmektedir. Bu sebeple mobilya sanayiinde yer alan işletmeler sanayileşmenin önemini fark ederek belirli ürün gruplarına yönelmektedirler. Mutfak mobilyaları, ofis mobilyaları ve konut mobilyaları, iç mekan mobilyalarına yönelik sayılabilecek ana ürün gruplarını oluşturmaktadır. ArGe çalışmalarını ve işletme alt yapılarını belirli bir hedefe yönelik yapılandıran işletmeler kalite, maliyet ve zaman bakımından sağladıkları avantajları müşteri memnuniyetine çevirerek kuruluş amaçları olan karlarını artırmakta ve kendi sektörlerinde sanayinin gelişimine katkı sağlamaktadırlar. Bu çalışmada, mutfak mobilyası bileşenleri, konstrüksiyonu ve modülasyonu hakkında temel bilgiler verilmiş; bununla beraber, mutfak mobilyalarını standart ürün grubu olarak belirleyen işletmelerin ürün özellikleri incelenerek konu hakkındaki güncel yaklaşımlar tespit edilmiştir. Bu yaklaşımların esasını, modül ölçüleri ve modül çeşitleri oluşturmuştur. Güncel yaklaşımların tespit edilmesi amacı ile standart ürün grubu olarak mutfak mobilyası üreten firmalara anket uygulaması yapılmış; anket sonuçları değerlendirilmiş ve mutfak ürün grubu oluşumu için modüler bir sistem önerisi gerçekleştirilmiştir. Modüler sistem önerilirken, standardizasyona önem verilmiş; modül çeşitliliği bu amaç doğrultusunda sınırlı seviyede tutulmuştur. Bu kısıt gözetilerek önerilen modüler sistemin her mekana ve her ihtiyaca çözüm üretebilecek bir yapıda olması öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
When the development of furniture sector in the world and in our country is reviewed, it is noticed that the works aiming at improving the quality standards and reducing the cost prices gain weight step by step just like in all sectors. In this scope, specializing according to the product group plays an important role in various branches. For this reason, the companies in the furniture industry are heading towards some certain product groups by realizing the importance of becoming industrialized. Kitchen furniture, office furniture and house furniture constitute the main product groups pertaining to indoor furniture. The companies that can fix and organize their researches and operating infrastructures aiming at a certain target, are able to increase their profits, which constitutes the major aim of their existence. Besides, they contribute to the development of the industry in their sector by turning the advantages of the quality, cost and time into customer satisfaction. This study deals with the product properties of the companies that designate the kitchen furniture as a standard product group. The study also aims at determining some popular and current approaches and proposes a modular system for producing a modular kitchen product group. The size and variety of modules constitute the main point of these approaches. With a view to determine the current approaches, a survey has been conducted in the companies which produce kitchen furnitue as a standard product group. By evlaluating the results of these questionnaries, a suggestion has been put for a modular system forward, in order a product group to be formed. With this suggestion, standardization has been attached importance and with this purpose, the variety of modules has been limited to certain levels. Regarding to this limitation it has been anticipated that the proposed system would be in a form that it fits into every kitchen space and meets every requirement.