Küreselleşme kapsamında Türkiye ve Azerbaycan işletmelerinin ekonomik analizi
Economic analysis of Turkish and Azerbaijan business in global context
  1. Tez No: 418124
  2. Yazar: AYNURA BAGHIROVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turkey, Azerbaijan, Globalization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Küreselleşme dünya ekonomisini bir bütüne dönüştürmektedir. Ülkeler arasındaki işbirlikleri de bu aşamada daha önemli bir rol oynamaktadır. Coğrafi ve kültürel yakınlığı olan Türkiye ve Azerbaycan ekonomik ilişkileri, bu bütünleşmede iki ülke için de önemli avantajlar sağlamakta, ülkelerin küresel konumlarına güç katmaktadır. Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasıyla, yeni sistemin kurulmasında, hemen her sektörde Türk firmaları faaliyete başlamış ve alt yapının oluşturulmasında önemli rol oynamışlardır. Enerji sektöründe ise bu zamana kadar yapılmış olan Bakü- Tiflis- Ceyhan, Bakü- Tiflis – Erzurum gibi anlaşmalardan sonra en önemli proje olan Tanap (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi) ile stratejik birliğin de temeli atılmış bulunmaktadır. Bu çalışmada; Azerbaycan'ın Türkiye ile olan doğrudan yabancı yatırımları, mikro düzeyde iki ülkenin şirketleri bazında; makro boyutta dış ticaret hacmi incelenmiş ve ilişkilerin ithalat-ihracat bazında yoğun olduğu belirlenmiştir. Bu tespitten hareketle iki ülke dış ticaret verilerine ilişkin model tahmini yapılmıştır. Tahminde Azerbaycan'ın Türkiye ile ithalat ve ihracatını, aynı zamanda Türkiye'nin Azerbaycan ile ithalat ve ihracatını etkileyen değişkenler ve etkileri araştırılmıştır. Bulgulara göre her iki ülkenin de GSYİH'daki artış karşı taraftan ithalatı artırmaktadır. Azerbaycan'ın doğal üstünlüğe sahip olduğu enerji sektörü ile, Türkiye'nin ağırlıklı olarak telekomünikasyon, bankacılık/sigorta, ulaştırma, gıda ticareti, tekstil, eğitim, mobilya ve inşaat malzemeleri sektörleri boyutlarında süren iki ülke ekonomik ilişkilerinde ülkeler karşılıklı avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajlar iki ülkenin de küresel rekabet güçlerini arttırmakta; karşılıklı ilişkilerinin ve ortak çıkarlarının önemini açıkça ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Azerbaycan, Küreselleşme
Özet (Çeviri)
Globalization turns the world economy into a union. At this stage, the cooperation between the countries has a more important role. In that union, the economic relations of Turkey and Azerbaijan, which have geographical and cultural intimacy, provide advantages for both these countries and strengthen their global locations. With the independence of Azerbaijan, in the establishment of the new system, Turkish companies have been into actions in nearly any sector and had an inportant role in composing the background. In energy sector, after the agreements of Bakü-Tiflis-Ceyhan and Bakü-Tiflis-Erzurum, with the second most important project, TANAP (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline Project), the strategical union has been founded. In that project, it is specified that, on micro level, Azerbaijan's direct foreign investment with Turkey is intense on the basis of both countries' companies and on macro level, foreign trade scale is analyzed, the trade relation is intense on the basis of import-export. The model about the foreign trade data of the two countries has been estimated according to these two findings. In the estimation, the factors which effect Azerbaijan's import and export with Turkey and Turkey's import and export with Azerbaijan, and the effect of these factors have been investigated. According to the findings, the rise of both countries' GDP increases the import of the other country. Turkey and Azerbaijan have mutual advantages in their economical relations in the sectors of mainly Turkey's telecommunication, banking/insurance business, transportation, food commerce, textile, education, furnishing, construction products and Azerbaijan's natural superiority energy sector. These advantages increases the global rivalry power of both countries and present the importance of mutual relations and common benefits.