Karesel olumsallık tablolarında simetrik olmayan modeller
Non-symmetric models for square contingency tables
- Tez No: 379649
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY SARAÇBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Karesel olumsallık tablosu, simetri yapısı, simetri yapısından sapma, marjinal homojenlik, marjinal heterojenlik, Square contingency table, structre of symmetry, departure from structre of symmetry, marginal homogeneity, marginal inhomogeneity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kategorik değişkenlerin birleşik dağılımı olumsallık tabloları ile özetlenir. Karesel olumsallık tabloları satır ve sütun değişkenlerinin düzey sayılarının eşit olduğu tablolardır. Karesel olumsallık tablo çözümlemelerine konu olan veriler genellikle tekrarlı ölçümlerden ya da uzun süreli çalışmalardan elde edilir. Bu çalışmanın amacı, karesel olumsallık tablolarının çözümlenmesinde simetri yapısı bozulduğu durumlarda uygulanabilecek modelleri tanıtmaktır. Çalışmada, simetri yapısında sapma gösteren modeller ve bu sapmaları ifade eden ölçümler tanıtılmıştır. Ayrıca tez çalışmasında simetri yapısı bozulduğu durum için uygulanabilecek yeni bir model önerilmiştir. Bütün bu modeller iki ayrı veri kümesine uygulanarak sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Joint distribution of categorical variables is summarized with contingency tables. Square contingency tables represent the equality of level of row and column variables. The data used for analysis of square contingency table is obtained from the repeated measures or longitudinal data surveys. Purpose of this thesis is to introduce the models which are used in case of structure of symmetry is not hold. In this study, departure from the symmetry models and measurements which represent these departures are introduced. Additionally, we proposed a model which used in case of the structure of symmetry does not hold. All the above models are fitted to two different dataset and results are discussed.