Parametric design of automotive ball joint using computer assisted 3d modeling
Bilgisayar destekli 3 boyutlu modelleme kullanarak motorlu araç rot başlarının parametrik tasarımı
  1. Tez No: 379758
  2. Yazar: OSMAN OKTAY AKÇALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET GEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Parametrik tasarım, Rot başı, Bilgisayar destekli modelleme, Direksiyon Sistemi, Parametric Design, Ball Joint, CAD Modeling, Automotive Steering System
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Araçların direksiyon sistemlerinde kullanılan rotbaşları yüzlerce çeşit ve konfigürasyona sahiptir. Bu çalışmada, tasarım zamanı ve maliyetini düşürmek için motorlu taşıt rotbaşlarının parametrik tasarımı amacıyla 3 boyutlu modelleme kullanılarak“parametrik tasarım platformu”adında bir platform geliştirilmiştir. Geliştirilen platform yukarıdan aşağıya tasarım yaklaşımı kullanarak parça ve montaj tasarımında kullanılabilir. Platformun geliştirilmesinde için orijinal“akış diyagramı”ve“ayrıştırma tekniği”kullanılmıştır. Önerilen sistemin en büyük avantajı sistem programlanabilir bir ortamda montaj, parça, parça malzemesi, modelleme özelliği, geometri ve ölçüleri değiştirebilir. Bu rotbaşlarının her parçasının tasarımı için geniş alternatif çözümler sağlar. Programlama özelliği olmayan parametrik sistemler sadece ölçüleri değiştirebilir. Parametrik sistem tamamlandıktan sonra doğrulama testleri yapılmıştır ve sonuçlar parametrik sistemin geçerliliğini ve uygulanabilirliğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Ball joints which are used in steering system of vehicles have hundreds of different types and configurations. In this study, a platform called as“parametric design platform”has been developed for the parametric design of automotive ball joint using 3D modelling to reduce design time and cost. The developed platform can be used for part and assembly design with top-down design approach. In the development of the platform original“flow diagram”and“decomposition technique”has been used. The major advantage of the proposed system is that the system can parametrically change assembly, part, part material, feature, geometry and dimensions in a programmable environment. This provides a wide range of alternative solutions to design every parts of ball joints systematically. Whereas parametric systems, which is not programmable, provide change in dimensions only. After completing the development of“parametric design platform”tests have been applied to validate design and the results demonstrate the practicability and validity of the parametric system.