Güneş enerjisi ile beslenebilen kesintisiz güç kaynağı tasarımı ve uygulaması
Desing and implement of uninterruptable power supply system can be fed by a photovoltaic energy system
  1. Tez No: 379783
  2. Yazar: YUSUF SEYİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kesintisiz Güç Kaynağı, Fotovoltaik Piller, Güneş Enerjisi, Uninterruptible Power Supply, Photovoltaic Batteries, Solar Energy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kesintisiz güç kaynakları ( KGK) şebeke enerjisi kesildiğinde elektrik enerjisini sağlayan alternatif bir kaynak olarak kullanılırlar. KGK'nın temel elemanlarından olan aküler şebeke enerjisi ile önceden doldurulmaktadır. Ancak akü kapasiteleri maliyette belirleyici bir etken olduklarından sınırlı bir kapasitede kullanılmaktadır. Uzun süreli kesintilerde akülerin boşalması ve tekrar doldurulamamaları söz konusudur. Bu çalışmada KGK' da kullanılan akülerin güneş enerjisi ile doldurulmasını amaçlayan bir sistem tasarlanmıştır. KGK ile oluşturulan bir sistemin beslemesi güneş panellerinden sağlanması durumunda mevcut sistem şebekeden bağımsız bir güneş enerji sistemine dönüşmüş olur. Böylece fazladan bir yatırıma gerek kalmadan sistem hem KGK hem de yenilebilir bir enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Sistem için yaklaşık olarak 2 KVA'lik güce sahip bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Kurulan sistem sayesinde enerji sürekli olarak var olacaktır. Ayrıca şebeke bağlantısı da kesilmeyerek güneş enerjisinin yetersiz kaldığı özel durumlarda enerji şebeke enerjisi ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Uninterruptible power supply (UPS) that provides electrical power is used as an alternative source when there is no electric power. Batteries are one of the essential elements of the UPS are pre-filled with energy. However, the battery capacity is a decisive factor in the cost batteries have been used in a limited capacity. In cases of long-term interruption, emptying and not-refilling of batteries are in question. In this study, a system which purposes to be filled the batteries used in UPS with solar power was designed. Current system will be transformed independent of network, in case of that the supply of a system constructed with UPS will be provided from solar panels. Thus, without extra investment, system can be used as both UPS and renewable energy source. The capacity of system which is installed will be equal to 2 KVA. By this system, energy will be permanent. In addition to network connection will not be interrupted and when solar energy is insufficient, energy has been supported by mains power.