Relationship between parental acceptance/rejecion and intimate partner violence attitude: Resilience as a mediator factor
Ebeveyn kabülü/reddi ile yakın ilişkide şiddet tutumu arasındaki ilişki: Aracı faktör bağlamında psikolojik dayanıklılık
- Tez No: 930697
- Danışmanlar: PROF. DR. ANDREA SCALABRINI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Sosyoloji, Psychiatry, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Ebeveyn Reddi, Psikolojik Dayanıklılık, Kabullenme, Çocukluk, violence, parental rejection, resilience, acceptance, childhood, intimate partner
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Università degli studi di Bergamo
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, ebeveyn kabulü/reddi ile yetişkinler arasında yaşanan eş şiddetine (IPV) yönelik tutumlar arasındaki ilişki incelenirken, psikolojik dayanıklılığın rolü de göz önünde bulundurulmuştur. Çalışma, ebeveyn kabulü/reddi ile IPV tutumları arasındaki bağlantıya ilişkin mevcut literatürdeki boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Örneklem, çevrimiçi bir anketi dolduran 18 yaş üstü 110 Türk Erkek (Kişi Sayısı=43) ve Kadından (Kişi Sayısı=67) oluşmaktadır. t-testleri, Mann Whitney U testleri, Kruskal Wallis Testleri, Pearson ve Spearman Korelasyon Testleri dahil olmak üzere çeşitli istatiki analizler ve IBM SPSS Process Macro 4.1 kullanılarak Arabulucu Analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular, IPV'ye yönelik tutumlar söz konusu olduğunda cinsiyetler arasında önemli bir fark olduğunu ve erkeklerin kadınlardan daha yüksek puanlar aldığını ortaya koymaktadır. Anne Kabul-Red Ölçeği, Baba Kabul-Red Ölçeği ve Eş Şiddeti Tutum Ölçeği arasında pozitif korelasyonlar gözlenmiştir. Çocukluk döneminde ebeveynlerin ayrılması, Baba Kabul-Red Ölçeğinde daha yüksek puanlarla ilişkilendirilmiştir. Ancak psikolojik dayanıklılık, ebeveyn kabülü/reddi ile IPV tutumları arasındaki ilişkiye arabuluculuk etmemiştir. Evvelki çalışmalar ataerkil inançlar ile kadınların IPV'yi kabullenmeleri arasındaki pozitif korelasyonu vurgulayarak, daha az ataerkil kültürlerde psikolojik dayanıklılığın arabulucu rolü üzerine daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the association between parental acceptance/rejection and attitudes toward intimate partner violence (IPV) among adults, while also considering the role of resilience. The research aims to fill the gap in existing literature regarding the link between parental acceptance/rejection and IPV attitudes. The sample consists of 110 Turkish men(n=43) and women(n=67) over the age of 18 who completed an online survey. Various statistical analyses, including t-tests, Mann Whitney U tests, Kruskal Wallis tests, Pearson and Spearman correlation tests, and mediation analyses using the IBM SPSS Process Macro 4.1, were conducted. The findings indicate a significant gender difference in attitudes toward IPV, with men exhibiting higher scores than women. Positive correlations were observed between the Mother Acceptance-Rejection Scale, Father Acceptance-Rejection Scale, and the Intimate Partner Violence Attitude Scale. The separation of parents during childhood was associated with higher scores on the Father Acceptance-Rejection Scale. However, psychological resilience did not mediate the relationship between parental acceptance/rejection and IPV attitudes. Previous research has highlighted the positive correlation between patriarchal beliefs and women's acceptance of IPV, suggesting a potential avenue for further investigation on the mediating role of resilience in less patriarchal cultures.