Migration-security nexus in the European union through Copenhagen School's conceptualization of security: France and the United Kingdom as case studies
Kopenhag Okulu'nun güvenlik anlayışı ekseninde Avrupa Birliği'nde göç-güvenlik ilişkisinin oluşturulması:Fransa ve İngiltere örneği
  1. Tez No: 379894
  2. Yazar: ÖZGE ÖZMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK KALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlikleştirme, Göç, Kopenhag Okulu, Fransa ve İngiltere, Securitization, Migration, the EU, the Copenhagen School, France and the UK
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın amacı Avrupa Birliği'nde göçün güvenlik meselesi haline getirilmesini araştırmaktır. Günümüzdeki AB ve ulusal düzeyde göç politikalarını kavrayabilmek için, öncelikle göçün güvenlik meselesi haline nasıl geldiğini araştırmak gerekmektedir. Bu nedenle söz konusu çalışma, Kopenhag Okulu'nun güvenlikleştirme kuramını, göç-güvenlik ilişkisini göz önüne alarak incelemektedir. Bu nedenle göç-güvenlik bağlamının , 11 Eylül sonrası dönem ve 2004 Madrid ve 2005 Londra saldırılarını da kapsayarak nasıl ilişkilendirildiğini, ulusal seviyede Fransa ve İngiltere örnek ülkelerini seçerek araştırmaktadır. Bu analiz, İkinci Dünya Savaşı sonrası harap düşmüş ekonomilerini inşa etmek amacıyla eski sömürgelerinden gelen insan gücüne ihtiyaç duyan Fransa ve İngiltere'nin, göçe yönelik nasıl bir güvenlik anlayışı geliştirdiğine imkan sağlamaktadır. Araştırmacı, AB, Fransa ve İngiltere'de göçün siyasi argumanlar tarafından nasıl şekillendiğine cevap aramaktadır. Araştırmacı, AB, Fransa ve İngiltere'de göçün siyasi argumanlar tarafından nasıl şekillendiğine cevap aramaktadır. Araştırma, AB ve ulusal düzeyde göçün bir güvenlik sorunu olarak yapılandırılmasına yönelik bir eğilim olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak sunulan araştırma, göçün güvenlikleştirilmesinin, ABD ve Avrupa topraklarında meydana gelen elim saldırılardan sonra oluşmadığını ortaya koymaktadır. Bu durum, güvenlikleştirmenin yeni bir kavram olmadığını, göçmenlere karşı ortaya konan güvensizliğin terör saldırıları ile arttığı sonucunu doğurmuştur. Böylelikle, terörle mücadele, göçten kaynaklı tehditlerle ilintilenmeden neredeyse imkânsız hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyses the securitization of migration in the EU. To understand the current debate on the migration policy at the EU and the national level, there is a need to investigate how migration has turned into a security issue. Hence, this study examines the securitization theory of the Copenhagen School building on security-migration linkage. The analysis of the post-September 11 period including the 2004 Madrid and the 2005 London attacks examines how migration-security linkage has been formulated through picking the member states; France and the UK as case studies. This analysis enables to investigate how France and the UK relying on the manpower from their former colonies to strengthen their devastated economies in the post-Second World War period developed a security understanding towards migration. The researcher seeks an answer as to how the migration agenda of the EU and France and the UK is shaped by the political arguments. The research shows there is a tendency to construct migration as a security issue at the EU and national level. The research presented reveals; however, that securitization did not considerably emerge after the infamous attacks on the US and on European soil. This leads to the conclusion that securitization concept is not entirely new but feeling of insecurity towards migrants has been escalated with the terrorist attacks. It has become almost unthinkable to refer to the fight against terrorism without special reference to the threats posed by migration.